Reserviste zwaargewond na aanrijding tijdens legeroefening in Meppel

Gepubliceerd op: 19-5-2019

Tijdens een oefening van de Nationale Reserve in Meppel is vanmorgen (18-5) een vrouw aangereden door een legervoertuig op de Pieter Mastebroekweg. De vrouw is met spoed naar een ziekenhuis in Zwolle gebracht, maar was wel aanspreekbaar toen ze de ambulance in ging.

Volgens woordvoerder Joanna Helmonds van de Koninklijke Marechaussee maakt de vrouw deel uit van de groep reservisten. Ze werd tijdens de oefening in Meppel aangereden door een Volkswagen Amarok van het leger. Dit gebeurde iets na half tien vanochtend. Het is nog niet duidelijk hoe dit precies heeft kunnen gebeuren.

De marechaussee doet onderzoek, aangezien het gaat om een voertuig van het leger en een slachtoffer van de Nationale Reserve. Er zal onder meer worden gesproken met de bestuurder van het voertuig. Direct na het ongeval rukte een traumahelikopter uit, maar die werd afgeblazen. Ook hing even een politiehelikopter boven Meppel. Over de aard van de verwondingen kan Helmonds niks zeggen.

Oefening
Na het ongeval is de oefening voor de groep waar het slachtoffer deel van uitmaakte gestaakt. ,,De oefening van de andere eenheden van de NatRes in Meppel en omstreken gaat wel door’’, meldt Helmonds. 

De plek waar het ernstige ongeluk gebeurde is afgezet. ,,Om nieuwsgierige omstanders op een afstand te houden tijdens het onderzoek van de marechaussee zijn aan weerskanten twee reservisten ingezet. Die zijn nog volledig omgehangen.’’ Dat laatste is legerjargon voor het dragen van bewapening. Beide reservisten hadden die wapens mee voor een oefening van hun eenheid elders in Meppel.

Bepantseren
Amaroks worden door het leger gebruikt tijdens oefeningen maar kunnen niet worden ingezet bij buitenlandse missies, omdat ze niet te bepantseren zijn. De Nationale Reserve is het onderdeel van de Koninklijke Landmacht, dat bij calamiteiten wordt ingezet voor bewaking en beveiliging van belangrijke objecten in de directe woonomgeving. 

Ook kunnen reservisten, die naast hun inzet voor defensie een ‘burger-baan’ hebben of nog studeren, assisteren bij het handhaven van de openbare orde en bij incidenten als watersnood of bosbranden.

Bron : ad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief