OM gaat Alberto Stegeman vervolgen voor plaatsen nepbom op legerplaats

Gepubliceerd op: 26-5-2019

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om programmamaker Alberto Stegeman te vervolgen voor het plaatsen van een nepbom op de legerplaats in Oldebroek. Volgens het OM kan hij zich niet beroepen op ‘het belang van openbaarmaking’.

Stegeman wilde voor zijn programma Undercover in Nederland op 21 augustus 2018 aantonen dat de beveiliging van een legerplaats in het oosten van Nederland niet goed was. Dat lukte, want de programmamaker kon meerdere malen (soms zelfs zonder een vereiste toegangspas) toegang krijgen tot de legerplaats.

Nadat Stegeman eenmaal binnen was, heeft hij in de eetzaal van de legerplaats ook een koffertje met daarin een nepbom achtergelaten. Deze nepbom had kenmerken van een ‘Improvised Explosive Device’ (IED). Daarom is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingeschakeld. Die konden ’s avonds melden dat er sprake was van een nepbom.

Strafbare feiten
Volgens het OM heeft de programmamaker zich met zijn acties schuldig gemaakt aan twee strafbare feiten: het betreden van de legerplaats waarvan hem de toegang verboden was én het achterlaten van een voorwerp, met de bedoeling de indruk te wekken dat hiermee een ontploffing kan worden veroorzaakt.

Het OM heeft de ernst van de feiten afgewogen tegen het maatschappelijk belang van de actie. Ze hebben geoordeeld dat het te rechtvaardigen valt dat hij de slechte beveiliging van de legerbasis heeft aangetoond. Het achterlaten van de nepbom valt echter niet te rechtvaardigen, vindt het OM. ‘Het diende geen te rechtvaardigen maatschappelijk belang’, aldus het OM.

Wanneer de zaak dient is nog niet bekend gemaakt. Stegeman heeft nog niet gereageerd. 

Bron : ad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief