Eritreeër moet terug naar Italië na falen knutselvlot

Gepubliceerd op: 6-6-2019

AMSTERDAM - De 26-jarige Eritreeër die zondag met een knutselvlot uit de Noordzee is opgepikt, moet terug naar Italië. Dat melden bronnen aan De Telegraaf.

Een man uit Eritrea probeerde met een vlot van bij elkaar gebonden bloempotten, gevuld met lege plastic flessen en purschuim naar Engeland over te steken.

De man heeft eerder in het Zuid-Europese land een asielaanvraag gedaan. Volgens Europese regels is Italië daarom nu aan zet. Nederland bereidt een claim voor waarin de Italianen zullen worden verzocht de Eritrese waaghals terug te nemen. De man is na de reddingsactie overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee en zit momenteel in vreemdelingenbewaring.

De 26-jarige Eritreeër dobberde zondag voor de kust van IJmuiden. Reddingsdiensten wisten niet wat ze zagen. „Bij elkaar gebonden bloempotten, gevuld met lege plastic flessen en purschuim. En ergens in het midden een soort hangmatje”, vertelt Walter Schot, schipper van de KNRM-boot over het knutselvlot. De ingenieuze immigrant had van boomstammen en dienbladen bovendien roeispanen in elkaar geflanst.

De Eritreeër was vermoedelijk onderweg naar Engeland. De kans dat hij zijn einddoel zou hebben bereikt, acht Schot niet groot. De Eritreeër voer in een vaargeul en liep daardoor het risico te worden overvaren door grote tankers.

Aanvankelijk had de Afrikaanse Engelandvaarder geen trek om zijn tocht te staken. Volgens de bemanning maakte de man een ’verwarde en wanhopige’ indruk. Communicatie met de waaghals bleek onmogelijk. Schot: „Hij haalde alleen zijn schouders op.” Het is daarom onduidelijk hoelang hij op het water heeft gedobberd. En wat zijn vertrekpunt was. Schot vermoedt IJmuiden. Veel langer zou het vlot het niet hebben uitgehouden, stelt de schipper. Wanneer de man aan Italië wordt overgedragen is ook onduidelijk. De IND reageert nooit op individuele gevallen, laat een woordvoerder weten

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief