75 jaar na D-day, Normandië herdenkt grootste invasie over zee ooit

Gepubliceerd op: 6-6-2019

Het is precies 75 jaar geleden dat geallieerde troepen de stranden van Normandië bestormden om vanuit het westen Europa te bevrijden van de nazi's. In de Franse regio zijn herdenkingsbijeenkomsten waar wordt stilgestaan bij de geallieerde invasie, met ruim 130.000 militairen de grootste landingsoperatie over zee ooit. Bij de hele operatie waren meer dan 150.000 man betrokken.

Rond 07.00 uur hadden zich honderden mensen verzameld op Omaha Beach, zoals de geallieerden een van de vijf landingszones van D-day noemden. Daar herdenken ze met veteranen en nabestaanden de invasie, die samen met de aanval vanuit het oosten door de legers van de Sovjet-Unie de ondergang van het Derde Rijk van de nazi's definitief inleidde.

Op Omaha Beach zijn ook de Franse president Macron en de Amerikaanse president Trump. Beide leiders houden daar toespraken, waarin ze stilstaan bij de duizenden gesneuvelde militairen. Macron zal het Legion d'Honneur, de hoogste Franse onderscheiding, overhandigen aan vijf Amerikaanse veteranen.

Lees gehele artikel op nos.nl

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief