Afgewezen migrant is nergens in beeld

Gepubliceerd op: 7-6-2019

DEN HAAG - Nederland krijgt geen greep op migranten die ons land moeten verlaten. Jaarlijks is het van duizenden afgewezen vreemdelingen onbekend of ze daadwerkelijk zijn vertrokken. Het kabinet moet hier meer werk van maken, staat in een rapport dat gisteren werd gepresenteerd.

Over ruim achtduizend afgewezen migranten heeft Nederland geen enkele informatie. Onduidelijk is of zij hun koffers hebben gepakt of zijn verdwenen in de illegaliteit.

Slechts een kwart van alle afgewezen migranten pakte in 2018 zelfstandig de biezen. Ongeveer een op de vijf (18%) werd met dwang uitgezet. Maar over de rest (58%), ruim achtduizend personen, heeft Nederland geen enkele informatie. Onduidelijk is of zij hun koffers hebben gepakt of zijn verdwenen in de illegaliteit. In 2017 waren de aantallen bijna gelijk aan die van 2018. De inmiddels opgestapte staatssecretaris Harbers heeft dat laten uitzoeken, om het functioneren van het Nederlandse asielbeleid onder de loep te nemen.

Weigeren
Opsteller en oud-topambtenaar Richard van Zwol spoort het kabinet aan meer werk te maken van gedwongen vertrek. Het zou een ’prioriteit’ van het hele kabinet moeten zijn. Ook adviseert hij overeenkomsten te sluiten met landen die weigeren afgewezen asielzoekers terug te nemen. Trek daarin samen op met andere Europese landen, schrijft hij.

Lees het gehele artikel in de telegraaf.nl

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief