D-Day-vlieger uit Goor geëerd met expositie

Gepubliceerd op: 8-6-2019

Veel zijn het er niet geweest, maar Nederlanders wáren actief tijdens operatie Overlord, de start van D-Day. Vlieger Gerrit-Jan ten Duis maakte in de nacht van 6 op 7 juni een vlucht om de invasietroepen te ondersteunen. Zijn geboorteplaats Goor eert hem nu met een expositie in het plaatselijke museum. Kinderen van de Prins Constantijnschool schreven er gedichten bij over de waarde van vrijheid.

De vlucht die Ten Duis 75 jaar geleden maakte, staat duidelijk met rood aangegeven in het logboek dat is tentoongesteld. Zijn uniform is ook te zien. Het bleek aanwezig te zijn in het Nationaal Militair Museum, dat het voor de expositie uitleende.

149 Squadron
Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ging Ten Duis als dienstplichtig militair naar Groot-Brittannië, waar hij zich als vrijwilliger aanmeldde bij de Royal Air Force. Hij werd captain bij het 149 Squadron, en ging vliegen in zware 4-motorige Short Stirling-bommenwerpers. Ook op D-Day dus. Tijdens die nachtelijke vlucht ondersteunde Ten Duis de invasietroepen en deed hij wapendroppings voor het Franse verzet. In het jaar 1944 deed Ten Duis ook nog mee aan tientallen andere gevechtsoperaties, waarvoor hij diverse Engelse en Nederlandse onderscheidingen kreeg.

Lees het gehele artikel op de website van defensie.nl

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief