Onthulling Monument Lieuwe Vaas

Gepubliceerd op: 13-6-2019

Op 7 juni 2019 werd het monument van KPT sergeant-majoor Lieuwe Vaas werd na een ingrijpende restauratie op de Willem III kazerne in Apeldoorn onthuld. Het Historisch Depôt KMar was met drie man, gekleed in het uniform van het Korpspolitietroepen, aanwezig om de erewacht bij het monument te verzorgen. De sergeant Tjitte Wassenaar trad als commandant van de erewacht op. De sergeant Jan Bruggink en de korporaal Richard Remmers stonden ieder aan weerszijden van het monument.

vaas 1

Het werd monument werd officieel (her)onthuld. Familieleden van Lieuwe Vaas en de plaatsvervangend commandant van het opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum van de Koninklijke Marechaussee luitenant-kolonel Tina Tuiten legden bloemen. Er waren toespraken waarin stil werd gestaan bij het leven van Lieuwe Vaas en de betekenis van het ereteken.

Het opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee is een monument rijker waar met trots bij stilgestaan kan worden. Met het monument wordt een man geëerd die ook heden een voorbeeld moet zijn voor toekomstige marechaussees"

Vaas 2

De de erewacht van het Korps Politietroepen dat naast het monument stond, werd verzorgd door de leden van het Historisch Depot Koninklijke Marechaussee.

Direct naast het monument stonden de korporaal Richard Remmers en de sergeant Jan Bruggink.

Iets verder stond de sergeant Tjitte Wassenaar, samen een marechaussee van het OTCKmar, opgesteld bij de te leggen krans.

Het Historisch Depot leverde de erewacht op uitnodiging van de kapitein Tattersall.

vaas 3

Het Orkest Koninklijke Marechaussee verzorgde hierbij de muzikale omlijsting

Voorts waren er nog vier militairen van de Genie aanwezig die het monument vervoerd en geplaatst hebben.

Daarnaast was er nog een groep studenten van de opleiding opgesteld.

Na afloop van de plechtigheid kon ieder van de gelegenheid gebruik maken om langs het monument te defileren.

Bronnen:

SMC foto-album foto's Defensiefotograaf
Brochure Fred Klijndijk
Kap M. Tattersall (foto's)
Historisch  Depôt KMar
Stad Buren

N.B.
Dit gedenkteken was opgericht voor Lieuwe Vaas die in 1929 in Willemstad op Curaçao werd vermoord door Venezolaanse rebellen, die wapens wilden stelen uit het plaatselijke politiebureau om een coup te plegen in Venezuela. Bij deze actie werden Lieuwe en twee van zijn collega's op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Uiteindelijk mislukte de opstand en vanaf die tijd stationeert Nederland permanent een marineschip op de Antillen.

Het gedenkteken is in 1930 in Nieuwersluis onthuld en is toen via de Willem III-kazerne in Apeldoorn uiteindelijk in 1984 in Buren terecht gekomen. Het monument verkeert in deplorabele staat en de door Van de Velde opgespoorde familieleden van Lieuwe Vaas kwamen op 10 mei in het museum bijeen om met het bestuur over de toekomst van de gedenknaald te praten. Daarover wordt in de komende maanden een beslissing verwacht. 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief