Eichelsheim: Continu spionage en sabotage

Gepubliceerd op: 16-6-2019

MIVD-baas: ’Kijk uit voor Rusland en China’

De wereld is veiliger noch overzichtelijker geworden terwijl Onno Eichelsheim directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst was. Het goede nieuws voor zijn opvolger: de dienst weet meer van de dreigingen en doet er meer tegen dan menigeen denkt.

Onno Eichelsheim: „We zijn de naïviteit, denk ik, wel voorbij.”

Het was zonder twijfel hét moment van de ambtsperiode van Eichelsheim. De presentatie vorig jaar oktober van de ontdekte Russische hack bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag. Tot in details onthulde de generaal-majoor aan de verzamelde wereldpers hoe zijn mensen de Russen hadden ontdekt en geconfronteerd. Eindelijk lichtte de MIVD een tipje van de sluier op waaronder de geheime dienst zich bijna permanent bevindt. Dat gebeurde omdat Nederland duidelijk wilde maken dat zulk gedrag onacceptabel is, internationale organisaties in ons land veilig moeten zijn voor spiedende ogen én als waarschuwing naar alle bedrijven en instellingen dat staatshackers uit Rusland, maar ook China en Iran alom aanwezig zijn.

Waarom presenteert de dienst niet vaker dit soort onderzoeksresultaten?

Ik ben voor openheid en heb geprobeerd opener te zijn, maar dat blijft een lastig intern gevecht. Voordat je naar buiten gaat, moet je honderd procent zeker zijn van wie een bepaalde aanval afkomt. Dat is niet altijd het geval. Dit soort informatie wordt vergaard door mensen op gevoelige posities. Ga je naar buiten, dan geef je die bloot. De conclusie is daarom vaak dat de veiligheid meer gebaat is bij het handhaven van die posities. En dus breng je zaken niet naar buiten.”

Tegelijkertijd maakt het verspreiden van dit soort verhalen wel duidelijk hoe ernstig de internationale cyberspionage is. Denkt u dat iedereen daar wel van doordrongen is?

Lees het gehele artikel in de telegraaf.nl

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief