Topfunctionarissen ANPV rommelden met declaraties

Gepubliceerd op: 24-6-2019

Gesjoemel brengt politiekorps opnieuw in verlegenheid

AMSTERDAM - Drie vooraanstaande politiefunctionarissen worden door de korpsleiding ontslagen wegens gesjoemel met politiegelden en declaraties. Een van de drie is Geert P., de oud-voorzitter van de politiebond ANPV die ook werkzaam was bij de Landelijke Eenheid van de politie.

Dat melden meerdere bronnen van De Telegraaf. De korpsleiding van de Nationale Politie bevestigt dat er een ’voorgenomen besluit tot ontslag bij drie politiefunctionarissen’ is genomen, maar wil niet ingaan op de namen en de beschuldigingen. De drie zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het ontslag. Volgens de procedure mogen ze nu hun zienswijze indienen tegen het besluit.

Het gaat naast P. om Leatitia R. en Fred B. Leatitia R. was oud-hoofd juridische zaken bij de ANPV en begeleidde jarenlang honderden ptss’ers. Fred B. was secretaris van de politiebond en binnen de eenheid Utrecht actief binnen de tactische opsporing.

Dubbel
Naar de drie liep ruim een jaar lang een intern disciplinair onderzoek bij de politie en een onderzoek van de Rijksrecherche onder leiding van het Openbaar Ministerie Den Haag. De beschuldigingen zijn niet mals. Geert P., Leatitia R. en Fred B. zijn ontslagen omdat ze gefraudeerd zouden hebben door onder meer declaraties dubbel in te dienen.

Ook zou door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie zijn vastgesteld dat er sprake is geweest van belangenverstrengeling en valsheid in geschrifte. Geert P., tevens psycholoog, beoordeelde bij de politie of agenten met een posttraumatische stressstoornis (ptss) in aanmerking kwamen voor een vergoeding.

Het Openbaar Ministerie Den Haag meldt dat besloten is om de drie te vervolgen voor fraude. „De verdenking is dat drie voormalige bestuursleden mogelijk ten onrechte onkosten hebben gedeclareerd”, zo laat een woordvoerder weten.

Integriteit
De affaire rond de top van de politievakbond ANPV is een nieuwe in een forse reeks integriteitskwesties binnen de politie. Zo werd in 2017 de voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de politie ontslagen wegens zeer ernstig plichtsverzuim. Hij zou gefraudeerd hebben en allerlei onnodige uitgaven hebben gedaan. Frank Giltay wordt ook vervolgd voor valsheid in geschrifte en verduistering.

Politiecommissaris Peter van den E. uit Eindhoven werd eerder dit jaar wegens fraude en corruptie ontslagen. De hooggeplaatste functionaris ging over de inzet en aanschaf van waarnemingsapparatuur en andere technische hulpmiddelen.

In 2018 was het de beurt aan de Amsterdamse politiebaas Ad Smit. Hij fêteerde volgens ’interne zaken’ familie, vrienden en collega’s op kosten van de politie en werd daarom ontslagen. Naast deze drie zaken zijn sinds begin 2018 nog zeker drie politiemensen ontslagen en veroordeeld wegens het lekken van informatie aan criminelen.

Geert P., Leatitia R. en Fred B. waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Ook ondanks pogingen via het OM Den Haag en de politievakbond ANPV.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief