Achter de schermen...bij de speurhonden

Gepubliceerd op: 28-6-2019


Al jarenlang, en als een van de eersten binnen Defensie, werkt de Koninklijke Marechaussee met speurhonden. Hondengeleider adjudant Rick van Vulpen (52) zelfs al een kwart eeuw. Hij weet als geen ander wat trainen en begeleiden van de K9-herders inhoudt. Van het aanleren van de geuren tot aan volledig vertrouwen op elkaar.

Vanaf volgende maand krijgt de hondenafdeling van de KMar weer een nieuwe speurhondenset aangeleverd. Speciale kisten gevuld met glazen potten vol verse geuren van explosieven, waarmee de speurhonden opgeleid en getraind worden. De set, die elk jaar door het Munitiebedrijf van DMO in samenwerking met onderzoeksorganisatie TNO wordt samengesteld, oogst zelfs internationale aanzien.

Een mooie aanleiding om achter de schermen te kijken bij de ‘hondenafdeling’, de K9 KMar van de Brigade Operationele Service en Support.

Vreemde eend
“We zijn een vreemde eend in de bijt.” Collega Rick van Vulpen draait er niet om heen. Zijn club staat binnen de KMar nu eenmaal zo bekend. “We doen heel specialistisch werk. Werken met speurhonden is een vak apart”, aldus de hondengeleider en 2e teamleider van de K9 KMar. De (speur)honden kunnen ingezet worden voor het opsporen van explosieven of mensen en voor ordehandhaving. De specialiteit van Van Vulpen is de explosieve opsporing. Op dit moment traint en begeleidt hij een Duitse herder, reu Dairo en heeft hij een gepensioneerde diensthond Sonja, een Mechelse herder teefje.

Hulpmiddel
Op luchthaven Schiphol zijn dagelijks speurhonden aanwezig. “Ik heb 2 keer meegemaakt dat ik in een bom keek”, zegt Van Vulpen. Gelukkig waren dat geen echte explosieven. Het blijft iets onnatuurlijks. Iedereen loopt ervan weg en wij gaan erop af.” Van Vulpen is ook nuchter en plaatst een kanttekening bij de inzet van speurhonden: “De geleider moet bij elke inzet een analyse maken. De hond kan niet alles voor ons oplossen. Het is een hulpmiddel.”

Lees het gehele artikel in kmarmagazine 05-2019

Bron : Kmarmagazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief