’Ik heb nog nooit zo’n gebroken man gezien’

Gepubliceerd op: 5-7-2019

ARNHEM - De rechtszaak tegen vijf (oud-)militairen van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen is geëindigd in een venijnige sfeer. De officier van justitie brandde op zitting een oud-compagniescommandant die eerder getuigde af terwijl de raadslieden van de verdachten de reputatie van vooral de voornaamste aangever met de grond gelijkmaakten..

Het draait in de Schaarsbergen-zaak om misdragingen die zouden hebben plaatsgehad in de mortiergroep van de 11 Luchtmobiele Brigade. Justitie verdenkt de voormalige leden van deze eenheid van bedreiging, mishandeling en vernedering. Het ergste feit op de dagvaarding is het zogeheten ’drie-man-tillen’, waarbij een militair als plagerij het achterste van een collega in zijn gezicht gedrukt krijgt.

Justitie liet op de zitting weten buitengewoon zwaar aan deze gedragingen te tillen. De behandelend officier van justitie vertelde in haar carrière veel zware gesprekken te hebben gevoerd met slachtoffers van verkrachtingen, geweldsdelicten en nabestaanden van door dronken automobilisten doodgereden verkeersdeelnemers, maar nog nooit was ze zo aangedaan als na haar gesprek met de voornaamste aangever in de Schaarsbergen-zaak.

„Ik heb nog nooit zo’n gebroken man gezien”, aldus de officier voordat ze taakstraffen van 40 tot en met 240 uur eiste. Ze onderbouwde dit door te stellen dat er in Schaarsbergen sprake was van ’een totaal ontspoorde eenheid waarin niemand zijn verantwoordelijkheid nam om iets te doen tegen de misstanden.’

Lees het gehele artikel op telegraaf.nl

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief