Hoofdpijn om handhaving boerkaverbod

Gepubliceerd op: 21-7-2019

DEN HAAG - Het is zeer de vraag of het boerkaverbod straks wordt gehandhaafd. Alle sectoren die met het verbod te maken krijgen, zoals politie, scholen en openbaar vervoer, zien het verbod op gezichtsbedekkende kleding dat komende maand ingaat met tegenzin tegemoet.

Dat blijkt uit stukken die deze krant heeft verkregen via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Zo vreest de politie om de haverklap ingeschakeld te worden, terwijl er weinig mankracht is. OV-bedrijven betwijfelen of ze wel boerkadragers kunnen weigeren als die een geldig kaartje hebben en of het verbod praktisch gezien te handhaven is. Scholen voorspellen verdere vervreemding van boerkadragers.

Het boerkaverbod gaat op 1 augustus in. Gezichtsbedekkende kleding is dan in openbare gebouwen en vervoer verboden. Het gaat om scholen, het openbaar vervoer, zorginstellingen en overheidsgebouwen. Ook nikabs, bivakmutsen en intregraalhelmen vallen onder het boerkaverbod.

Uit geanonimiseerde verslagen van gesprekken tussen ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en vertegenwoordigers van de politie, het openbaar vervoer en scholen valt op te maken dat zij beren op de weg zien.

Zo vreest de politie voor provocaties door zowel voor- als tegenstanders van het verbod. „Met name rondom de invoering en wellicht ook op andere momenten.” Bovendien voorzien agenten, die al te maken hebben met een enorme werkdruk, direct ingeschakeld te worden als iemand het verbod overtreedt, terwijl instellingen in eerste instantie ook zelf aan de bel kunnen trekken.

Lees meer...

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief