Duikers vinden geen spoor van vermiste onderzeeër, wel wrakken en slakken

Gepubliceerd op: 15-7-2019

Het is de laatste vermiste Nederlandse onderzeeboot uit de Tweede Wereldoorlog. Al jaren wordt er gezocht naar het wrak van de O-13, die in 1940 spoorloos verdween. Het mysterie duurt voort, want ook een nieuwe duikexpeditie heeft niets opgeleverd.

Vanmiddag kwam het team van Stichting Duik de Noordzee Schoon aan in Scheveningen na een tiendaagse expeditie naar de Doggersbank, een zandbank midden op de Noordzee. De duikers vonden van alles, maar niet de O-13. "Zeker zijn we teleurgesteld", zegt duiker Willem Heijdeman vanaf het expeditieschip, de Commandant Fourcault. "Je weet dat het zoeken is naar een speld in een hooiberg. We weten niet wáár hij is vergaan, dus hij kan overal liggen in de Noordzee. Je weet van tevoren dat de kans heel klein is."

In deze video is te zien wat de duikers wel tegenkwamen onder water:

Duikers vinden van alles op de zeebodem, maar niet het gezochte wrak
De O-13 vertrok in de nacht van 12 juni 1940 met 34 bemanningsleden vanuit het Schotse Dundee richting Noorwegen om Duitse oorlogsschepen te onderscheppen. Daarna werd er niets meer vernomen. Een theorie is dat de O-13 is geramd door een Poolse onderzeeër, die het vaartuig aanzag voor een Duitse U-boot, maar dat is allerminst zeker. De O-13 kan net zo goed op een mijn zijn gelopen.

Al sinds de jaren 70 wordt er gezocht. Eerst nog naar zeven Nederlandse onderzeeërs die in de oorlog zijn vergaan, maar zes zijn er inmiddels teruggevonden. Alleen de O-13 dus nog niet.

Lees het gehele artikel/foto's/video op de website van nos/nl

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief