De eerste ogen voor de politie, marechaussee, douane en Rijkswaterstaat

Gepubliceerd op: 27-7-2019

De zon schijnt, het is warm, dus drukte op het water. Althans, dat zou je verwachten. Een reportage vanaf het IJ met de Amsterdamse havendienst.

Plons. Plons. De twee jonge vrouwen springen zo achter elkaar het water in. Het rood-gele patrouilleschip van de Amsterdamse haven, dat is aangemeerd aan steiger 14 achter het Centraal Station, negeren ze. Of herkennen ze niet. “Ik denk dat we gelijk kunnen gaan handhaven,” zegt Dennis Groenendijk (45) met een grote lach.

Hij loopt naar de vrouwen toe. Hier zwemmen mag niet. Het is heel gevaarlijk. Ik snap wel dat het heel lekker is, maar gewoon niet doen. Alles zegt hij met dezelfde vriendelijke stem. De meisjes knikken en druipen af naar hun eigen bootje.

Ondertussen start zijn collega, Roland Boogaard (45), de motor van het schip. Het is iets na drie uur ’s middags, zo’n 36 graden, en hun shift is begonnen. De komende acht uur patrouilleren ze over het water. Of, zoals Groenendijk het noemt, zijn ze de eerste ogen voor de politie, marechaussee, douane en rijkswaterstaat.

Lees meer op de website van parool.nl

Bron : parool.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief