Politie is honderden verdachte transacties op het spoor

Gepubliceerd op: 31-7-2019

ZOETERMEER - De Nederlandse ’witwaspolitie’ FIU is honderden transacties met zorggeld op het spoor die mogelijk gekoppeld zijn aan de financiering van terrorisme. Het gaat onder andere om contante opnames van grote geldbedragen door medewerkers van zorgbemiddelingskantoren, die zich in de directe omgeving van Syriëgangers bevinden.

Relatie zorgfraude en terrorisme onderzocht

Of het fraudegeld echt gebruikt is voor terroristische acties mogelijk door of via Syriëgangers is nog onduidelijk.

In totaal onderzoekt de Financial Intelligence Unit, ondergebracht bij de Nationale Politie, ruim 250 transacties die afgelopen jaar door banken zijn bestempeld als ongebruikelijk, mogelijk afkomstig van zorgfraude zijn en naar het zich laat aanzien ook nog eens verband hebben met terrorismeverdachten.

Over welke bedragen het gaat en of het geld daadwerkelijk gebruikt is voor het financieren van terroristische acties, kan de witwaspolitie nog niet zeggen. Daar is volgens Hennie Verbeek-Kusters, hoofd van de FIU, eerst nog aanvullend onderzoek voor nodig. „Zodra wij het idee hebben dat het om een misdrijf gaat, sturen we de melding door aan het Openbaar Ministerie. Mogelijk sturen we dit jaar al zaken door”, aldus Verbeek.

Lees meer....

Bron : telegraaf.nl

 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief