Geheim rapport legt talrijke missers binnen Defensie bloot

Gepubliceerd op: 11-8-2019

Door een opeenstapeling van fouten werden militairen Wesley Schol en Aldert Poortema elf jaar geleden in Uruzgan door hun collega’s gedood. Uit een tot nu toe geheim rapport wordt duidelijk hoe ernstig en talrijk die fouten waren.

Januari 2008. Na het fatale drama in Uruzgan worden de lichamen van de twee omgekomen militairen van Kamp Holland naar Nederland gebracht.

De commandant van de Charlie-compagnie die zich in een ommuurd huis, quala, vlak buiten Deh Rawod met zijn mannen klaarmaakt voor de nacht, weet niet wat hem overkomt. Om half negen klinkt een keiharde knal. Is er per ongeluk een schot gelost? Wanneer een kogelregen door de lemen muren scheurt, beseft iedereen dat er iets anders aan de hand is. Vanaf het dak klinkt een brul. Korporaal Aldert Poortema (22) is geraakt. Soldaat Wesley Schol (20) kruipt naar hem toe om hulp te verlenen. Het is tevergeefs. Ook Schol wordt dodelijk getroffen.

Korporaal Aldert Poortema kwam om bij het drama in Ururzgan. Ook soldaat Wesley Schol overleeft het eigen vuur niet.

Het drama van 12 januari 2008 is nog niet compleet. In de chaos en stress schieten in een andere quala Nederlandse militairen twee leden van de Afghan National Army (ANA) die met hen optrekken dood. Ze worden aangezien voor indringers omdat ze niet de afgesproken herkenningstekens dragen. Als laatste opent de Charlie-compagnie het vuur op collega’s van de Alfa-compagnie. Korporaal Marc van de Kuilen raakt hierdoor zijn onderbenen kwijt.

Lees het gehele artikel op de website van de Telegraaf

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief