Nederland narcostaat: zijn de honderden miljoenen euro’s drugsgeld te achterhalen?

Gepubliceerd op: 22-8-2019

Politie en Openbaar Ministerie proberen al sinds de jaren negentig de miljoenen drugswinsten af te pakken van drugscriminelen, met wisselend succes. De belastingdienst kan hen misschien wel beter te pakken krijgen dan politie en justitie. ‘We moeten de geldstromen volgen om bij de top van de misdaad terecht te komen.’

Overal zit drugsgeld, als fijnstof kiert het in hoeken en gaten. Van een Brabantse topcrimineel vond de politie zesenhalf miljoen euro in het kleine, bescheiden huisje van zijn ouders. Het geld was ingenaaid in de zoom van de overgordijnen.

Zijn drugswinsten te achterhalen? Al te vaak is de opsporing meer van hetzelfde: shovel ramt schuurdeur, mannen kiezen hazenpad, ver komen ze niet. Dertig kilo hennep, 50 duizend aan contanten, horloges, een vuurwapen. Het is niet niks, maar het is niet waar het om gaat. De gearresteerde mannen zijn onderknuppel. Als ze al praten zeggen ze niet te weten wie de opdrachtgever is.

Waar zijn de echte drugswinsten, de honderden miljoenen die in productie en handel worden opgestreken? Geld is makkelijk te verstoppen en te verplaatsen. Een oud-officier: ‘Je graaft ergens een gat, je flikkert er een zak met geld in en je bent klaar.’ Het is een geliefde methode onder kampers. Een politiechef: ‘Kampers kennen in het bos elke vierkante meter. Daar vind je het nooit.’

Melvin Soudijn, onderzoeker bij de Nationale Recherche, bestudeerde zes zaken van geldsmokkel tussen Nederland en Colombia tussen 2003 en 2011. Meer dan 180 koeriers onderhielden een soort luchtbrug, ze werden per klus ingehuurd voor vier- tot vijfduizend euro. Bij elkaar is ten minste 300 miljoen euro clandestien vervoerd in schrijfmappen, geprepareerde sportschoenen, dubbele bodems van koffers en ook wel in vagina’s. Doorgaans in coupures van 500 euro; één miljoen in 500 eurobiljetten weegt 2,2 kilo, in biljetten van 20 euro sleep je ruim 20 kilo met je mee. Bedenk dat het om geldsmokkel ging die de politie op het spoor is gekomen. God mag weten hoeveel transporten buiten zicht blijven.

Lees het gehele artikel op de website van volkskrant.nl

Bron : volkskrant.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief