Verzet tegen komst radar van Defensie groeit

Gepubliceerd op: 5-9-2019

HERWIJNEN - Een staatssecretaris die op een namiddag het college van West Betuwe bezoekt, Kamerleden die op de valreep nog Herwijnen aandoen en met bezorgde omwonenden praten. De mogelijke komst van een radarstation van Defensie bij het dorp Herwijnen zet bewoners en politici op scherp.
Woensdag praat de Vaste Kamercommissie Defensie over het besluit van staatssecretaris Barbara Visser om de Rijkscoördinatieregeling toe te passen voor de komst van het radarstation bij Herwijnen. Die regeling houdt in dat de Rijksoverheid de regie pakt bij de plannen en lokale overheden buitenspel worden gezet.

Groep bewoners woensdag naar Den Haag
Een groep kritische bewoners uit Herwijnen gaat woensdag naar Den Haag om een debat over de kwestie bij te wonen. Onder hen is Ruben van der Horst, oud-student aan de TU Delft. Samen met andere bewoners maakt hij zich zorgen over de komst van de Defensie-radar, met name als het gaat om de gevolgen voor de gezondheid door straling.

Van der Horst benadrukt dat de nieuwe radar van Defensie niet de enige bron van straling is voor de omgeving. Op het terrein staat nu al de buienradar van het KNMI. Herwijnen heeft ook nog te maken met straling van radars op schepen die op de Waal varen.

Volgens van der Horst zijn de normen voor straling in buurlanden strenger dan in Nederland. Hij pleit er voor om dezelfde normen ook in Nederland door te voeren.

Lees meer op de website van omroepgelderland.nl

Bron : omroepgelderland.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief