'Honderden buitenlandse IS-aanhangers ontsnapt uit Syrisch opvangkamp'

Gepubliceerd op: 15-10-2019

Uit een opvangkamp in Noordoost-Syrië zijn volgens de Koerdische autoriteiten 785 buitenlandse IS-aanhangers ontsnapt. Eerder op zondag meldden de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten al dat tientallen vrouwen en kinderen van IS-strijders waren gevlucht. Volgens een SDF-officier is er niet genoeg mankracht meer om de kampen te bewaken.

Het kamp ligt bij de grensplaats Ayn Issa. De stad wordt al een aantal dagen hevig gebombardeerd door Turkije en vlak bij het kamp zou hevig worden gevochten tussen Turkse en Koerdische troepen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten laat weten dat het kamp "in een staat van anarchie verkeert". Vrijdag meldde de SDF ook al dat er vijf jihadisten waren ontsnapt uit een kamp dicht bij de stad Qamishli.

Zaterdag zei een woordvoerder van de SDF dat het bewaken van IS-strijders en hun familie niet langer "de prioriteit heeft", nu Turkije het gebied is binnengevallen. De SDF-militairen richten zich voornamelijk op het verdedigen van de grenssteden en burgers.

In de grensstreek bevinden zich nog veel aanhangers van IS. Duizenden strijders zitten er gevangen in kampen en gevangenissen. De SDF waarschuwde al voor een hergroepering van IS.

Lees het gehele artikel op de website van nu.nl

Bron : nu.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief