Kustwachtvliegtuig ondersteunt grensbewaking Frontex

Gepubliceerd op: 4-11-2019

Nederland heeft een Kustwachtvliegtuig geleverd aan Themis 2019, een operatie van Frontex, the European Border and Coast Guard Agency. Het toestel heeft tussen 16 en 31 oktober surveillancevluchten uitgevoerd boven het Middellandse Zeegebied. Tijdens deze vluchten is een boot met twee mensensmokkelaars en 50 immigranten aangetroffen.

Het doel van de operatie was het in kaart brengen van illegale immigratiestromen, de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit en de verbetering van de Europese samenwerking. De vluchten werden gecoördineerd door het Internationaal Coördinatie Centrum in Rome. Gedurende deze operatie is er liaisonofficier van de Koninklijke Marechaussee aanwezig geweest. Het kustwachtvliegtuig heeft geopereerd vanaf een Italiaanse vliegbasis.

Het kustwachtvliegtuig is een Dornier 228-212 en is voor zijn taken uitgerust met diverse apparatuur voor navigatie, communicatie, opsporing en het maken van foto- en videobeelden. De bemanning bestaat uit drie vliegers (twee van de Koninklijke Luchtmacht en een van de Koninklijke Marine), en drie waarnemers (twee van de Koninklijke Marechaussee en een van Rijkswaterstaat). Voor het onderhoud zijn er twee monteurs meegegaan.

Bron : facebook KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief