Auto's medewerkers Defensie gesaboteerd

Gepubliceerd op: 16-11-2019

Auto’s van medewerkers van Defensie worden al jarenlang gesaboteerd. Sinds 2013 is er sprake van het losdraaien van de wielbouten van privéauto’s en motoren van personeel die geparkeerd worden bij kazernes en militaire vliegvelden. Enkele tientallen werknemers zijn hier slachtoffer van geworden. Tot nu toe is er alleen materiële schade geleden.

Een woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf. Een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak wordt geïntensiveerd, aldus de woordvoerster. Gisteren heeft de marechaussee een getuigenoproep gedaan onder alle medewerkers van Defensie.

De sabotage begon bij militaire vliegvelden zoals Gilze Rijen en Woensdrecht, maar breidde zich recenter uit naar andere complexen zoals marinevliegkamp De Kooy in Den Helder en het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht, de Kromhoutkazerne in Utrecht. In de loop der jaren heeft de sabotage plaatsgevonden op locaties van Defensie in het hele land. Het leeuwendeel van deze locaties is niet voor publiek toegankelijk omdat de gebouwen achter hekken liggen en bewakers aan de poort hebben staan. Desondanks kon het gebeuren dat personeelsleden die op deze plekken in hun auto stapten of op de motor klommen volgens de marechaussee een rammelend of tikkend geluid hoorden en nadat ze waren gestopt zagen dat een of meer bouten waren losgedraaid. In een aantal gevallen verloren de defensiemedewerkers zelfs een wiel.

De marechaussee roept medewerkers op voor het rijden de wielbouten te checken. Als die los zitten, moeten ze dat melden zodat vingerafdrukken afgenomen kunnen worden. De getuigenoproep houdt in dat de marechaussee hoopt op informatie van mensen die zelf slachtoffer zijn geweest van het losdraaien of die meer weten van deze praktijk. Er zijn nog geen tips binnengekomen. De marechaussee heeft nog geen idee wie dit doet. Het wordt niet uitgesloten dat het gedaan wordt door medewerkers van Defensie.

Bron: De Stentor / RTL

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief