Terugblik Veteranendag KMar 2012

Gepubliceerd op: 28-9-2012

Op 28 september 2012 heeft de 13e Veteranendag Koninklijke Marechaussee plaatsgevonden. Naar schatting waren ruim 800 veteranen en overige bezoekers aanwezig op deze gedenkwaardige dag op de Koning Willem III kazerne.

De ontvangst van de veteranen vond plaats in de grote Veteranentent op het Square van de Koning Willem III Kazerne in Apeldoorn. 

Op deze mooie en zonnige herftsdag werd de herdenkingsplechtigheid voor gevallen en overleden veteranen ingeleid door Commandant der Koninklijke Marechaussee (CKMar), luitenant-generaal dr. Hans Leijtens. Hierbij waren onder andere vertegenwoordigd plv. CKMar generaal-majoor drs. H.J. Beentjes, luitenant-generaal der Artillerie b.d. Meines, generaal-majoor b.d. der Infanterie Noordzij en Luitenant-kolonel Ruedisueli namens de IGK.

Vetdag KMar 2012 1
toespraak luitenant-generaal Leijtens

CKMar begon zijn toespraak door iedereen welkom te heten op deze dertiende Veteranendag van de Koninklijke Marechaussee. Hij vervolgde : 'Het doet mij goed om te zien dat u ook dit jaar weer in grote getale naar de Koning Willem III-kazerne bent gekomen. Dat zegt iets over uw verbondenheid met elkaar en over uw verbondenheid met het Wapen. Het is een goed gebruik dat wij onze jaarlijkse veteranenontmoeting hier bij dit monument beginnen. Wij gedenken hier met elkaar onze gevallen collega’s. Wij houden zo de herinnering levend aan deze leden van de Koninklijke Marechaussee, het Korps Politietroepen en het Korps Militaire Politie. Collega’s die het hoogste offer hebben gegeven in de Tweede Wereldoorlog, in Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en Korea'.

'Wij gedenken ook de militairen die in dienst van het Wapen zijn omgekomen in het voormalig Joegoslavië, de Sinaï, Angola en Irak. Wij laten vandaag zien dat wij hen niet vergeten zijn en dat zij tot in lengte van dagen ons diepste respect verdienen.
De veteranendag is het moment waarop wij met elkaar stilstaan bij de missies die wij hebben uitgevoerd en de collega’s met wie we dat hebben gedaan. We halen herinneringen op aan hoe het toen was en we hebben aandacht voor hoe het nu is. We zijn er vandaag voor elkaar. En hier, bij dit monument, zijn we er vooral voor hen die er niet meer zijn, voor onze collega’s die voortleven in onze herinneringen', aldus Leijtens.

Vetdag KMar 2012 3

Hij vervolgde: 'Ons werk is niet makkelijk. Dat is het nooit geweest. Toch hebben we ervoor gekozen om dat werk te doen. We zijn er van doordrongen dat onze taak belangrijk is, maar we romantiseren hem niet. We weten dat een missie impact heeft. Niet alleen omdat we soms langdurig van onze geliefden gescheiden zijn voor een onzeker avontuur, maar ook omdat wat wij meemaken soms jarenlang op ons netvlies gebrand blijft staan. Soms vormen die beelden littekens op onze ziel en gaan ze niet meer weg.'

CKMar besloot zijn toespraak met 'Mensen zijn trots op hun landgenoten die zich op verre en gevaarlijke plaatsen inzetten voor vrede en veiligheid in de wereld, en daarmee ook in Nederland, en spreken dat ook hardop uit. Ook zie ik veel steun voor publieke bijeenkomsten en herdenkingen. Mensen realiseren zich wat u voor Nederland heeft betekend. Die steun is en blijft onmisbaar, want wij vragen veel van onze militairen, vaak nog jonge mannen en vrouwen, met familie, kinderen, vrienden die hen niet willen missen maar toch bereid zijn om ze te laten gaan. Omdat ze weten dat ze goed werk doen, in het belang van ons allemaal

De volledige tekst van de toespraak van luitenant-generaal Leijtens vindt u elders op deze website.

De krans bij het monument werd gelegd door Indiëveteraan Wim Jansen en MFO-veteraan Ellen Scheltinga. De vlaghijsers besonden uit Libanon-Veteraan Cees van Ingen en Cor Vogelaar.

Alle aanwezigen kregen vervolgens de gelegenheid te defileren langs het monument en de krans. De plechtigheid werd opgeluisterd door gepaste muziek uitgevoerd door het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee. 
  

Vetdag KMar 2012 2
 ontmoeting in saamhorigheid

Veteranendag Koninklijke Marechaussee 2012 was een geslaagde dag waarop de herdenking van gevallen maten centraal stond. Maar ook geslaagd als ontmoetingsdag waar alle sobats, vrienden, collegae en anderen elkaar wederom in saamhorigheid konden ontmoeten. De dag werd besloten met een traditionele rijstmaaltijd.

Klik hier voor een foto-impressie van deze dag.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief