Gepubliceerd op: 3-11-2017
Harskamp - De 56e algemene SMC-reünie was afgelopen donderdag in het Partycentrum 'De Molen'. Ze telde 240 bezoekers, 60 minder dan vorig jaar. De reüniesfeer was er niet minder om. Men genoot volop en luidruchtig van elkaars verhalen van vroeger en nu.
Opening
Sommige reünisten waren net op tijd voor het openingswoord van de SMC-voorzitter
Jack Vlaming (foto). De meesten hadden last gehad van flinke files op de Nederlandse wegen. Vlaming richtte een speciaal welkom aan Jan Jansen, één van de SMC-oprichters van 40 jaar geleden, de standhouders zoals Gerrit Vink (Veteraneninstituut) en de oudste reünist Marten Mobach die voor zijn 98 lentes in de bloemetjes werd gezet. Hij memoreerde de 100 begunstigers die het afgelopen jaar zijn overleden maar wilde er één met naam noemen: de oud-vice-voorzitter van SMC Hans Rademaker die op 15 augustus 2017 het leven liet. Er volgde een minuut stilte ter nagedachtenis aan allen.
Hij ging dit jaar niet in op de omstandigheden bij het Wapen omdat daarvoor speciaal de gastspreker kolonel Evert-Jan Kasteel was uitgenodigd. Het Marechaussee Museum kreeg zijn aandacht en ook Vlaming's activiteiten binnen de klankbordgroep van het Veteranen Platform bij het onderzoek naar het strucureel extreem geweld in Nederlands-Indië met de titel 'Geweld in Indonesië'. De titel roept sowieso al vraagtekens op, laat staan of Indonesië ooit aan het onderzoek zal gaan meewerken. Het lijkt erop dat de Indië-gangers bij de afsluiting van het onderzoek over vier jaar, voor de tweede keer een tik op de neus krijgen. Vlaming zal ook bij zijn aftreden de belangen van de MP-/KMar-Indië-gangers blijven behartigen en voor hen een vraagbaak zijn.
Met de SMC gaat alles goed. Het bestaat dit jaar 40 jaar. Vandaar het dikke blad Marechausse Contact en het speciale gebak. Ook oud-redacteuren waren aanwezig: Ton Vriezen en Hardy Damen. Vlaming noemde het al dan niet onder zijn dwang van het toneel verdwijnen van Roel Gras - er volgde een knipoog richting de aanwezige Roel in de zaal - en de inwerking van Gerrit Reloe op de stoel van de reüniecommisie door dezelfde Roel. Allen hebben er vrede mee dat Roel een stapje terug heeft gedaan. Er kwam ook applaus voor Roel Bouwman, de webmaster van de SMC-website, die niet aanwezig kon zijn maar innig in de harten van de SMC’ers leeft. Dank ook aan de SMC-bestuursleden, de medewerkers en hun partners voor het afgelopen jaar.
De toespraak van de voorzitter kunt u hier teruglezen.
Het Wapen
Kolonel Evert-Jan Kasteel van Staf KMar was zeer verguld aanwezig te mogen zijn en te vertellen over waar de KMar nu staat en waar ze op korte en lange termijn naar toe gaat. Hij schetste het begin van zijn carrière: in 1981 als dienstplichtige begonnen en in 1982 meegelopen in het KMar-detachement van de 4-daagse Nijmegen. Zij wonnen de fel begeerde BLS-vaan onder leiding van eerste-luitenant Frans Meijer - nu als SMC-bestuurder hier aanwezig - en mochten het jaar erop deelnemen aan de Tweedaagse in Bern. Kasteel schetste de speerpunten: grensbewaking, bewaking/beveiliging en internationale en militaire politietaken. Hij ging in op de nationale, internationale en Europese samenwerkingsverbanden. Kasteel noemde onder meer EUROGENDFOR (European Gendarmerie Force) - de multinationale samenwerking van politiekorpsen met een militaire status vanFrankrijk, Italië, Nederland, Portugal, Roemenië, Spanje en Nederland (de Koninklijke Marechaussee) met het hoofdkwartier in Italië. En Frontex (Frontières extérieures), het Europees Agentschap voor beheer van operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de EU-lidstaten. Sinds september 2015 is de KMar drie jaar voorzitter van het consortium Police Service Training II (EUPST II) van de EU. Ten behoeve van een informatie gestuurd optreden worden alle KMar-eenheden (divisie- en districtstussenlagen zijn er uit gehaald) door één operationeel hoofdkwartier aangestuurd, het LTC (Landelijk Tactisch Commando) dat gesitueerd is in Soesterberg. Andere onderwerpen passeerden de revue, zo ook de 43,4 miljoen die de KMar krijgt voor de uitbreiding van 417 man/vrouw die pas na 17 maanden opleiding (200 in 2018 en 217 in 2019) operationeel inzetbaar zijn. Het OTCKMar heeft nu een opleidingsverloop van 13%. Een uitdaging vormt de verhoogde uitstroom. Ook de marechaussees wachten niet tot ze kans maken op een vast contract (fase 3), die nemen eerder ontslag. Een nieuwtje: de KMar start in mei 2018 met een nieuwe eenheid, de PI-NL (Passagiers Informatie-eenheid Nederland), het registreren en de uitwisseling van gegevens van bijzondere personen (bijvoorbeeld terroristen) tussen de lidstaten op Europees en nationaal gebied. Kasteel sluit af met de huidige missies / bijzondere inzet. Het zijn er 14 waarbij de KMar all over the world op dit moment 85 medewerkers inzet.
Stampotten
De koffie/thee met gebak was allang op. De drie muntjes voor consumpties rolden gewild uit de broekzakken. In de zaal was er een scheiding gemaakt tussen de beroeps en de dienstplichtigen. Maar de praktijk was anders; ze kropen gewoon naar elkaar toe. Er werden ook tafels naar elkaar toe geschoven, voor een betere interactie. Fijn die verhalen weer te horen van de dienstplicht-lichting 61-5 die toen bijna compleet naar Nieuw-Guinea vertrok. De verhalen over de brigade Soestdijk met het G-Eskadron. Of de hond Bas van oud opperwachtmeester Cor de Boer nog leefde? Ook weer een aantal oud-Gorkummers gesproken. Er kwam zelf iemand uit België over. Maar de vertegenwoordiging uit Apeldoorn was het grootst. Ja … daar ligt ook de bakermat, het Depot later het Opleidingscentrum KMar genoemd en nu het Opleidings- Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) waar velen gewerkt hebben. Oud-dienstplichtige Fred Klijndijk schoot alle leuke momenten bij elkaar. Zijn foto’s zijn te vinden in de fotogalerij van de SMC-website. Daar zijn zeker ook beelden van het voortreffelijke stampottenbuffet bij. Echt geweldig, als je ervan houdt. Het daadwerkelijk einde was om 16.30 uur en de Harskamp liep snel leeg. Lof en waardering komen toe aan het organisatieteam: Gerrit Reloe met echtgenote Laura en zijn rechterhand Jaap Smit, alsmede met steun van Piet en Wouke van Sprang en Pier Scholte. De volgende algemene SMC-reünie is op donderdag 1 november 2018.
Foto's werden gemaakt door Fred Klijndijk en Cees van Ingen. Ga naar ons SMC foto-album voor impressie van deze dag
Frans Meijer SMC
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!
Nog veel vragen over aangekondigde grenscontroles
Drie militairen aangehouden voor drugsbezit op Tonnetkazerne
Man aangehouden voor internationale drugshandel na onderzoek aan SkyECC-berichten
Maandag gaan de grenscontroles van start
Faber botst met Kamer om informatie over naderende grenscontroles