Primeur Stay Safe in Soesterberg: contact via telex

Gepubliceerd op: 4-1-2020

Er zijn zo'n tweeduizend brieven en kaarten geschreven en getekend in het Nationaal Militair Museum (NMM). In de kerstvakantie tot en met zondag hebben museumbezoekers die in het kader van de actie Stay Safe achtergelaten in de speciale postzakken met bestemming de verschillende missiegebieden. Een primeur was het rechtstreekse contact dat gemaakt kon worden met de militair op missie, via de telex mogelijk gemaakt door veteraan Jaap Tanger en zijn vader.

Deze activiteit was vooral bedoeld voor kinderen. Zij kregen uitleg over de telex, die als de voorloper van de computer wordt beschouwd. In plaats van een e-mail konden militairen vroeger een telexbericht versturen en ontvangen. De kinderen mochten dit zelf ervaren hoe communiceren via de telex proberen en ze mochten zelf een berichtje versturen. 

Na de officiële opening van de vijfde editie van Stay Safe hebben talloze bezoekers van het museum de moeite genomen om ook naar de hangaar achter het museum te gaan die speciaal voor de actie was ingericht. Familie, vrienden en kennissen maar ook mensen die geen binding met een militair hebben maakten van de gelegenheid gebruik om met kerst- en nieuwjaarswensen de militairen op missie te laten weten dat er aan hen gedacht werd. 

Bron: Soester Courant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief