75 jaar vrouwen bij Defensie - het verhaal van Charlotte Bloemendaal

Gepubliceerd op: 21-2-2020

In 1944 treden de eerste vrouwen in dienst bij de Nederlandse krijgsmacht. Ze werken dan als bijvoorbeeld verpleegkundige, typiste of boekhoudster. Eind jaren 70 mogen vrouwelijke militairen ook varen, vliegen en vechten en sinds de jaren 90 voert Defensie een actief beleid om vrouwen te werven en te behouden. In deze rubriek komen de dames aan het woord die ervoor gezorgd hebben dat het na 75 jaar heel normaal is dat er vrouwen bij Defensie werken. Dit keer het verhaal van Charlotte Bloemendaal van Wijk, een van de eerste dames bij de Koninklijke Marechaussee. 

Op 3 september 1979 meldde Charlotte Bloemendaal zich met nog 6 andere vrouwen aan de poort van de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn. “We wisten wel dat we de eerste vrouwen waren die een opleiding bij de marechaussee zouden gaan volgen, maar niet dat het zo’n enorme impact zou hebben. Dat merkten we op de dag van opkomst en de dagen erna: de ene na de andere foto werd van ons gemaakt. Men bleef naar ons kijken.”

Dienstplichtigen in opleiding hingen uit de ramen van de legeringsgebouwen en floten de dames na. Ze werden achtervolgd van de legeringskamer naar de eetzaal, naar de hindernisbaan. “Zelfs de jongens van onze lichting reageerden hierop”, benadrukt Bloemendaal. “Ze vonden alle aandacht voor 7 meiden in pelotonsverband niet leuk, maar dat lag niet aan ons. Ook de pelotonscommandant en het kader wisten niet zo goed wat zij met de situatie moesten. Alles mocht, als er maar niets met de meisjes gebeurde.”

Klik hier om het hele artikel in de Defensiekrant te lezen.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief