Defensie helpt bij verplaatsen van Brabantse coronapatiënten

Gepubliceerd op: 21-3-2020

Defensie helpt bij verplaatsen van Brabantse coronapatiënten naar andere ziekenhuizen in het land. Er komt landelijke coördinatie om het aantal coronapatiënten vanuit Noord-Brabant te verdelen over de rest van het land. Dat hebben minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg afgesproken. Daarbij komt er hulp van Defensie.

"De afgelopen periode hebben we op individuele basis de Brabantse ziekenhuizen al geholpen, maar vaak ging het dan om de overplaatsing van één patiënt naar een ander ziekenhuis", zegt Kuipers in Nieuwsuur. "Het ging vaak om IC-behoeftige patiënten. Nu is de behoefte zo gestegen, ook van mensen die niet op de IC liggen en dat vraagt om veel meer coördinatie."

"Defensie kan hier uitstekend bij helpen in de logistieke support", stelt Kuipers. "Het LNAZ helpen bij de verdeling over het land, van planning tot transport." Hij denkt dat de situatie hiermee onder controle is te krijgen.

Vanaf komend weekend wordt iedere ochtend per regio bekeken hoeveel IC-bedden er beschikbaar zijn en hoeveel patiënten er overgeplaatst moeten worden. "Om ook de volgende 24 uur voldoende capaciteit te hebben", zegt Kuipers.

Bron: Brabants Dagblad

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief