Politie mag voortaan patrouilleren met antispuugkapjes op zak

Gepubliceerd op: 31-3-2020

Agenten mogen vanwege het coronavirus voortaan patrouilleren met antispuugkapjes op zak. Dat laat een landelijke politiewoordvoerder weten. Het is nog onduidelijk of deze maskers deel gaan uitmaken van de standaarduitrusting. Eerder vandaag werd bekend dat agenten in Hoorn niet meer zonder de stoffen kapjes op patrouille gaan.

De korpsleiding besloot vrijdag dat antispuugkapjes voortaan mee mogen ter bescherming van politiemensen. Zij kunnen de stoffen kapjes over het hoofd van een arrestant trekken. Door de bovenkant van netgaas kan de arrestant wel vrij ademen. ,,Het gebruik is niet standaard, omdat het gaat om een vrijheidsbeperkende maatregel. De kapjes zijn alleen toegelaten als de aangehoudene dreigt te spugen of heeft gespuugd óf als agenten andere redenen hebben om te denken dat zo’n kapje nodig is voor hun bescherming”, zegt de woordvoerder.

Hij kan niet vertellen of agenten sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland vaker worden bespuugd. ,,Spuugincidenten kennen we natuurlijk al wat langer, maar er zit nu meer risico aan. Wij voeren daarom ook een zerotolerancebeleid tegen ‘coronaspugers’.”

Aanleiding voor het kapjesgebruik door de politie in Hoorn was de aanhouding van een 21-jarige man, afgelopen zaterdag. Hij bespuugde vier agenten en beweerde te zijn besmet met het coronavirus. De agenten hebben aangifte gedaan van zware mishandeling. Deze ‘coronaspuger’ wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De politie werkt al enkele jaren aan de landelijke invoering van de antispuugkapjes. De kappen werden in 2016 al gebruikt door de Koninklijke Marechaussee bij de uitzetting van vreemdelingen. Politiemensen in de regio’s Limburg en Zeeland-West-Brabant hadden toen ook al een spuugkap in de auto liggen.

Alleen al in Amsterdam zijn jaarlijks ongeveer veertig incidenten waarbij een agent wordt bespuugd. Landelijke cijfers ontbreken, maar volgens de politie speelt het probleem in alle regio’s. De gevolgen van het spugen kunnen desastreus zijn: in 2014 liep een agent hiv op nadat hij een klodder speeksel met bloed in het gezicht kreeg.

Bron: Dagblad van het Noorden

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief