Actuele nieuwsberichten

Op deze pagina bieden we u een selectie van nieuwsberichten over de Koninklijke Marechaussee.

Ook marechaussee stopt met meewegen uiterlijk en afkomst bij controles

De marechaussee gaat een jaar na een rechterlijke uitspraak werknemers toch expliciet verbieden burgers zonder directe aanleiding te controleren op basis van uiterlijk en afkomst, zegt de grensbewakingsdienst tegen NU.nl. De stap volgt op een soortgelijk besluit van de politie.
Het gerechtshof Den Haag oordeelde in februari 2023 dat de marechaussee discrimineerde door personen op basis van huidskleur, afkomst of etniciteit te selecteren voor controles zonder dat ze verdacht waren.

Marechausseemedewerkers die burgers zonder directe aanleiding selecteren voor controles, moeten zich houden aan een zogenoemd Handelingskader Professioneel Controleren. Dat document uit 2021 is ingezien door NU.nl. De grensbewakingsdienst paste de instructie voor medewerkers niet aan na de gerechtelijke uitspraak en het verbod vanuit het kabinet op etnisch profileren door de marechaussee. Medewerkers kregen nog steeds de ruimte om te selecteren op afkomst, etniciteit of uiterlijk.

De politie besloot juist om hun bijna identieke instructie voor werknemers wél aan te passen in reactie op de uitspraak van het hof. Ook al was die niet tegen hen gericht.

Uiteindelijk heeft dus ook de marechaussee binnen een dag na onze berichtgeving over de stap van de politie besloten om toch het roer om te gooien. "De uitspraak van het hof speelt hierin een rol", licht een woordvoerder toe. Onbekend is wanneer de vernieuwde werkinstructie klaar is en in werking treedt.

Indieners rechtszaak tegen marechaussee: 'Eindelijk'
Tweede Kamerlid Mpanzu Bamenga (D66) bracht in 2018 - toen nog als benadeelde burger - de rechtszaak tegen de marechaussee aan het rollen. "Dit is gerechtigheid", reageert de mensenrechtenjurist tegen NU.nl. "Na jarenlange strijd is het eindelijk zo ver dat de marechaussee en de politie de juiste stap zetten om discriminatie vanwege afkomst of etniciteit uit te bannen."

Controle Alt Delete was een van de organisaties die samen met Bamenga procedeerden tegen de Staat - en de zaak wonnen - om etnisch profileren door de marechaussee van tafel te krijgen. Een woordvoerder noemt het tegen NU.nl "wrang" dat de marechaussee na de verloren rechtszaak ruim een jaar nodig had voor het besluit om de werkinstructie voor medewerkers onder de loep te nemen. "Maar beter laat dan nooit. Wij denken graag mee over de inhoud van het nieuwe beleid."

De stap van de marechaussee wordt "lovenswaardig" genoemd door Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Ook de politie krijgt van de regeringscommissaris een pluim. Wat Baldewsingh betreft volgen alle aan de overheid verbonden organisaties.

 

Bron: Nu.nl

Lees verder... 27-4-2024

Wat zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen in het leger

Of nou ja... zijn er überhaupt verschillen?
In de Nederlandse krijgsmacht heeft genderdiversiteit een steeds prominentere rol ingenomen. Terwijl mannen traditioneel gezien de overhand hadden in militaire rangen, zijn vrouwen nu steeds meer vertegenwoordigd en nemen ze actief deel aan allerlei militaire operaties. Maar moeten vrouwen precies dezelfde trainingen en missies doen? Of zijn er wel degelijk verschillen tussen mannen en vrouwen in het leger?

Vrouwen bij Defensie
We spreken met twee vrouwen die allebei al jaren bij de Nederlandse krijgsmacht werken en ons alle ins & outs kunnen vertellen over hun ervaringen. Kim* (39) is op haar 18e het leger in gegaan en werkt nu 21 jaar bij Defensie. 'Eerst heb ik gewerkt als onderofficier bij een gevechtsondersteunende eenheid. In deze functie was ik groepscommandant van een groep van acht mannen en vrouwen', vertelt ze enthousiast. 'Na een paar jaar als onderofficier heb ik de opleiding tot officier gedaan aan de Koninklijke Militaire Academie en werk ik alweer 13 jaar als officier. Ik heb verschillende functies gedaan en werk nu als stafofficier bij de Koninklijke Landmacht, dat is eigenlijk gewoon een kantoorbaan, maar dan in uniform.' Sandra (56) heeft eerst 22 jaar bij de politie gezeten en is in 2009 overgestapt naar de Koninklijke Marechaussee, waar ze nu als directeur Kennis, Strategie en Innovatie werkt. 'Als klein meisje droomde ik er al van om bij de politie of Defensie te werken. Ik was sportief, wilde met mensen werken en iets bijdragen aan de maatschappij', vertelt ze. 'Toen ik werd benaderd door de Koninklijke Marechaussee, heb ik aangegeven dat ik graag op uitzending wilde.' Ze is toen als politieadviseur op individuele uitzending geweest in Kabul en Kunduz in Afghanistan.

Vooroordelen over vrouwen bij de krijgsmacht
Vóór haar missie waren mensen heel sceptisch, geeft Sandra toe. ''Jij als vrouw die politiecommandanten gaat vertellen wat ze moeten doen? Dat gelooft toch niemand', zeiden ze. Gelukkig werd ik niet belachelijk gemaakt en werd er tijdens mijn missie in Afghanistan goed naar mij geluisterd. Het is heel belangrijk dat je veel ervaring hebt en weet waar je over praat. Ik heb veel meer bereikt dan ik vooraf had gedacht.' Dat mensen sceptisch zijn over vrouwen in de krijgsmacht, herkent Kim wel. 'Als vrouw val je sowieso op omdat we in de minderheid zijn, mannen hebben daar geen ‘last’ van', legt ze uit. Toen ze voor een missie in Afghanistan zat, waren ze met tien vrouwen en 400 mannen. 'Veel vrouwen leggen zichzelf de druk op om (fysiek) hetzelfde te functioneren als mannelijke collega’s. Wij vrouwen zitten nu eenmaal fysiek anders in elkaar. We hebben een andere longinhoud, hogere hartslag bij inspanning, ander vet- en spierpercentage en noem maar op. Ik heb altijd de fysieke manneneisen willen halen, omdat ik niet wil dat tegen me gebruikt kan worden dat ik fysiek zwakker ben dan een man. Maar er bestaan natuurlijk niet voor niets aparte mannen- en vrouweneisen.'

Wat zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen in het leger?
Daarover gesproken... In het Nederlandse leger zijn er enkele verschillen tussen mannen en vrouwen, zowel op operationeel als organisatorisch niveau. Hier zijn enkele van die verschillen:

Fysieke vereisten
Traditioneel gezien zijn er haast geen verschillen in de fysieke vereisten voor mannen en vrouwen in het leger. Alleen mocht je als vrouw vroeger voor sommige opleidingen of functies niet aanmelden of solliciteren. Dit is volgens Kim en Sandra afgelopen jaren enorm veranderd. Zo wordt meer gekeken naar individuele capaciteiten in plaats van geslacht.

Aantal vrouwen
Er werken nog altijd véél meer mannen bij Defensie, maar het aantal vrouwen is de afgelopen decennia gestaag toegenomen. Vrouwen vervullen nu een breed scala aan rollen binnen de Nederlandse strijdkrachten, inclusief operationele én leidinggevende functies.

Opleiding en training
Mannen en vrouwen volgen (over het algemeen) dezelfde basisopleiding en training in het leger, hoewel er enkele aanpassingen kunnen zijn om rekening te houden met verschillen in fysieke kracht en uithoudingsvermogen. Wel zijn de eisen van de jaarlijkse conditieproef voor vrouwen anders dan voor mannen. 'Ikzelf probeerde toch altijd de manneneisen te halen, zo zwaar is het niet', lacht Kim. Toch wordt tijdens het oefenen op de hindernisbaan vrouwen geadviseerd om niet te vaak van de hoge hindernissen te springen, omdat dit de kans op een verzakking van de baarmoeder kan vergroten. Ook wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de impact van je menstruatiecyclus op de fysieke inspanningen van vrouwen.

Uniformen
Het uniform van het Nederlandse leger is ontworpen met het mannelijke lichaam als uitgangspunt. Gelukkig komt daar nu verandering in, want ze zijn volgens Sandra bezig met de aanpassingen voor vrouwen. 'Het doel is nu om kleding een perfecte pasvorm te geven voor vrouwen. Ooit werd simpelweg mannenkleding verkleind en als vrouwenkleding bestempeld, wat resulteerde in een onjuiste pasvorm', legt ze uit. 'Tegenwoordig wordt er gekeken naar het aanpassen van de pasvorm, rekening houdend met verschillende lichaamsvormen, inclusief de rondingen van borsten en heupen.'

Leiderschapsposities
Hoewel mannen historisch gezien de meerderheid van de leiderschapsposities in het leger hebben ingenomen, hebben vrouwen de laatste jaren meer toegang gekregen tot hogere rangen en leidinggevende functies. 'Er is een nieuwe visie op leiderschap binnen Defensie', juicht Sandra. 'Ik ben van mening dat er meer ruimte moet zijn voor een feminiene benadering van leiderschap, met als doel het bevorderen van vrede.'

Cultuur en sociale dynamiek
Zoals in veel beroepen kunnen er verschillen zijn in de cultuur en sociale dynamiek tussen mannen en vrouwen in het leger. Dit kan variëren van hoe ze worden behandeld door collega's tot hoe ze worden ondersteund bij het combineren van militaire dienst met familieleven. Bij Defensie wordt 'inclusie' gelukkig een steeds belangrijker topic.

Kunnen vrouwen op alle functies solliciteren?
Ja, zegt Kim. 'Mits ze aan de eisen voldoen. Zelfs onderzeeërs zijn sinds 2020 aangepast zodat ook vrouwen toegelaten kunnen worden.' Wel vraagt Kim zich bij sommige functies af waarom je hier als vrouw op zou willen solliciteren. 'Hoewel ook functies binnen bijvoorbeeld de special forces, zoals het Korps Commandotroepen (KCT), opengesteld zijn voor vrouwen is het niet voor niets dat zij de fysieke eisen vaak niet halen. Daarnaast denk ik dat je je als vrouw kritisch af moet vragen of je deel wil uitmaken van een ploeg bij bijvoorbeeld het KCT. Het is helemaal niet gek dat mannen anders reageren wanneer er een vrouw bij betrokken is, zeker tijdens gevaarlijke missies kan dit de missie onnodig (extra) in gevaar brengen. Stel een vrouw overkomt iets, dan heeft dat een andere impact dan een man in zijn onderbeen geschoten wordt. Ik ben een geëmancipeerde vrouw, maar heb zo veel respect voor eenheden als het KCT dat ik juist daarom er niet aan moet denken om daar in een gevechtsfunctie te werken.' Natuurlijk zijn er ook ondersteunende functies bij het KCT die volgens haar wel prima door vrouwen vervuld kunnen worden.

Voordelen van vrouwen in een militaire eenheid
Het is een goed teken dat er steeds meer vrouwen bij Defensie werken, want laten we niet vergeten dat het zorgzame en empathische karakter van vrouwen bijvoorbeeld een militaire eenheid ook positief kan aanvullen.

In militaire eenheden bieden vrouwen een waardevolle aanvulling en brengen ze diverse voordelen met zich mee. 'Hun aanwezigheid bevordert niet alleen diversiteit, maar ook inclusiviteit binnen de eenheid. Door verschillende perspectieven, ervaringen en vaardigheden in te brengen, dragen vrouwen bij aan een meer effectieve en veerkrachtige operatie', zegt Sandra. Vrouwen kunnen unieke talenten hebben, zoals communicatievaardigheden, empathie en creatieve probleemoplossing, die complementair zijn aan die van mannen. Daarnaast dragen vrouwen bij aan een betere representatie van de samenleving binnen het leger en fungeren ze als rolmodellen voor toekomstige generaties.

'Mannen zijn vaak competitief en soms wat macho', legt Kim uit. 'Collega's zochten vaak mijn steun bij mij over persoonlijke zaken, waarbij ze leken te waarderen dat ik als vrouw naar hen luisterde.'

Uitdagingen voor vrouwen in het leger
'Tijdens mijn onderofficiers- en officiersopleiding stuitte ik op instructeurs en commandanten die openlijk tégen vrouwen waren', vertelt Kim. 'Het maakte niet uit hoe bekwaam of sterk je was. Misschien hadden ze negatieve ervaringen gehad met vrouwelijke collega's in het verleden, maar het resulteerde in pesterijen, frequente uitdagingen en intimidatie.' Dat is niet mis en daardoor bevond Kim zich regelmatig in lastige situaties, maar uiteindelijk is ze daar alleen maar sterker door geworden. Ze kreeg extra motivatie om te laten zien wat ze in haar macht had.

Verder zijn de voorzieningen soms een uitdaging. Kijk, over het algemeen zijn de voorzieningen bij Defensie goed geregeld. Douches en toiletten zijn gescheiden, maar tijdens een missie is dit helaas een ander verhaal. 'Plassen tijdens een nachtelijke patrouille is een hele opgave', lacht ze. 'Een man hoeft alleen zijn gulp open te doen en hij kan alles laten lopen, maar ik moest een afgeschermde plek zoeken voor wat privacy, mijn uitrusting uittrekken en dan kon ik eindelijk plassen. Ondertussen wacht je eenheid tot je klaar bent, niet heel relaxt.' Precies om die reden is Sandra zo'n voorstander van de plastuit. Tijdens internationale vrouwendag heeft ze dan ook een deal gesloten dat alle vrouwen binnen de Marechaussee een plastuit verstrekt krijgt. 'Hoogstwaarschijnlijk volgt de rest dan wel', zegt ze. 'Ik kan je vertellen dat zo'n plastuit één van mijn beste vrienden was tijdens de missies. Zo hoef je niet letterlijk met de billen bloot.'

Hoe is het om als vrouw op uitzending te zijn in een land met een dominante mannencultuur?
Dat vonden beide vrouwen best bijzonder. 'Mannen vanuit de lokale bevolking wilden mij in eerste instantie niet begroeten', vertelt Kim. 'Ik werkte nauw samen met mannelijke Afghaanse tolken en die waren in het begin best terughoudend naar mij toe, maar aan het einde van de missie kwamen ze thee brengen en voerden we lange, diepgaande gesprekken. Heel bijzonder vond ik dat.'

Sandra deelt dezelfde ervaring. 'Als ik iets heb geleerd van mijn uitzending, is dat dat de wereld niet zwart-wit is', legt ze uit. 'Bij de politiechefs waar ik mee in gesprek ging, introduceerde ik mezelf in het Dari, hun eigen taal. Nou, dat vonden ze echt helemaal geweldig. Daar scoor je gelijk punten mee. Zo simpel kan het zijn. Verder is het doel dat je nastreeft vaak universeel. Als je een passie hebt voor je vak, ontstaat er snel een klik.'

Werken bij Defensie
Op de website van Werken bij Defensie staan heel duidelijk de feitelijke eisen aangegeven, mocht je interesse gewekt zijn om bij Defensie te gaan werken. 'Je kunt dan zelf inschatten of je dat gaat halen of niet', legt Sandra uit. 'Twijfel je? Dan wil je het hoogstwaarschijnlijk gewoon proberen, maar word je tegengehouden door vooroordelen, angst of onzekerheid.' Zonde vindt ze, want werken bij Defensie wordt vaak echt overschat. 'Probeer het gewoon. There is only one way to find out.' Dat kan Kim alleen maar beamen. 'Als vrouw bij Defensie ben ik trots op iedere vrouwelijke collega die haar mannetje weet te staan in toch een voornamelijk mannenwereld die Defensie voorlopig wel zal blijven.'

*In verband met privacy is haar naam gefingeerd. Haar echte naam en gegevens zijn bekend bij de redactie.


Bron: Women'sHealth

Lees verder... 27-4-2024

'Meer doen onder robuustere omstandigheden'

Militarisering Marechaussee treft de hele organisatie

Het Strategisch Meerjarenplan (SMJP) van de Marechaussee is gestoeld op 3 pijlers: digitalisering, militarisering en sociale innovatie. In KMarMagazine gaan we dieper in op elke pijler. In deel 2 kijken we naar militarisering, met programmamanager kolonel Paul Vos: “Iedereen in onze organisatie moet zich voorbereiden op een grootschalig conflict.”

De militarisering van de Marechaussee krijgt de komende jaren onder meer vorm met de oprichting van het 101 Marechausseebataljon (101 Marbat). Dit bataljon zal bestaan uit 2, breed inzetbare eskadrons voor onder andere de bijstandstaak in nationale context, het begeleiden van grootscheepse verplaatsingen, de begeleiding van krijgsgevangenen, onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdrijven, of het ondersteunen van gevechtseenheden van de landmacht in conflictgebieden.

Als het erop aankomt gaat één eskadron mee met de landmacht het conflictgebied in. Vanaf dat moment vallen zij onder het bevel van de brigadecommandant van de landmacht en worden zij ingezet voor een van de –deels nieuwe- taken die op dat moment nodig zijn. Voor het vervullen van die taken gaat de Marechaussee onder meer gebruik maken van zwaardere voertuigen zoals de Manticore en zwaardere bewapening.

Voorbereid op oorlog
“Maar”, zo benadrukt kolonel Paul Vos, programmamanager, “dat is maar een heel klein deel van de militarisering van de organisatie. Deze pijler gaat namelijk alle 7.000 collega’s, burger en militair, aan. Net als de rest van Nederland moet ook de hele Marechaussee zich voorbereiden op een grootschalig conflict. Laten we hopen dat er geen oorlog komt, maar we moeten er wel op voorbereid zijn. Dat heeft effect op al onze taken.”

Daarbij haalt Paul het Landelijk Crisisplan Militaire Dreiging aan, waaraan de Marechaussee meewerkt. Dit plan gaat uit van diverse scenario’s in verschillende fases. “We bevinden ons nu in de crisisfase, onder meer vanwege de Russische invloed op het gebied van (cyber)spionage en het voorbereiden van sabotage. Bovendien houdt het scenario ook rekening met maatschappelijke onrust, vluchtelingenstromen en subversieve acties. De huidige crisis kan uiteindelijk uitmonden in een grootschalig conflict wat een impact heeft op het hele land en op onze organisatie”, vult Paul aan.

 “Wij beveiligen de paleizen en De Nederlandsche Bank, doen grenscontroles en voeren politietaken uit voor de krijgsmacht en luchthavens. Als de dreiging in Nederland toeneemt, heeft dat ook invloed op al deze taken.” Voorheen kon de Marechaussee nog een beroep doen op defensiecollega’s om bij te springen. “Toen er concrete terroristische dreigingen waren, sprong de landmacht bij op Schiphol. Maar als de dreiging verder toeneemt of zich straks een oorlogssituatie voordoet, kan dat natuurlijk niet. We zullen het dan zelf moeten doen.”

Volgens de kolonel is militarisering de oplossing. “Opschaalbaarheid betekent in dat geval dat ‘lichtblauwe’ mensen van bijvoorbeeld de paleis- en de grensbewaking ook meer ‘robuuste taken’ kunnen uitvoeren als de toegenomen dreiging daar om vraagt. Dus niet alleen de politietaak op Schiphol uitvoeren, maar die luchthaven ook bewaken door het bemannen van checkpoints met een zwaar vest en lang wapen. Daarnaast hebben opsporing en intelligence een wezenlijke rol bij het tijdig onderkennen en opsporen van potentiële dreigingen. Dit om (vervolg)aanslagen te voorkomen.”

Samenhang tussen pijlers
Militarisering is, naast Digitalisering en Sociale Innovatie, één van de 3 pijlers uit het Strategisch Meerjarenplan (SMJP) van de Marechaussee. In de vorige uitgave van KMarMagazine vertelde kolonel Edwin Noordzij al over de verbinding tussen deze pijlers. Dat beaamt kolonel Paul ook. “Bij militarisering praten we over een veranderende mindset van mensen. Dat heeft ook te maken met die andere 2 pijlers. Als we onze mensen vragen te functioneren onder een veel hogere dreiging, dan doet dat wat met je. Daar is de verbinding met sociale innovatie. Daarnaast moeten we voor militarisering ook kijken naar nieuwe, innovatieve methoden en technieken; dat verbindt ons met digitalisering”

Flexibele inzet
Het betekent niet dat alle ‘lichtblauwe mensen’ naar een hoger functieniveau gaan, legt Vos uit. Ook bij de landmacht moeten logistiekelingen beveiligingstaken kunnen uitvoeren. “Maar ze moeten wel met een lang wapen kunnen omgaan en over de militaire basisvaardigheden beschikken.” Dat is een rigoureuze stap, beseft de kolonel. “Met name ook qua mindset. Bijvoorbeeld als wij bij een hogere dreiging ineens Schiphol moeten bewaken en checkpoints op moeten zetten. Daar zijn nu alleen de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart (GBB) en de Hoog Risico Beveiliging (HRB) voor opgeleid. En als er een verhoogde dreiging komt, dan is de capaciteit van die 2 organisaties niet voldoende. Daarom moeten we opschalen op de manier die ik aangaf: veel collega’s moeten flexibeler inzetbaar zijn.”

Sleutelbesluiten nemen
Flexibeler omgaan met meer taken voor hetzelfde aantal mensen, betekent ook keuzes maken. “Maar wij kunnen het ons niet permitteren één van onze taken te laten liggen, dus moeten we op een andere manier oplossingen vinden.” Daarvoor moeten volgens Paul ‘sleutelbesluiten’ opgenomen worden in het Landelijk Crisisplan Militaire Dreiging. “Bijvoorbeeld het buitenwerking stellen van de arbeidstijdenwet. Niet 8, maar 12 uur per dag werken en daarbij verloven intrekken. Zo heb je veel meer capaciteit tot je beschikking.”

Maar sleutelbesluiten kunnen ook buiten de organisatie genomen worden. “Denk aan de burgerluchtvaart. Als de dreiging toeneemt, zou je bijvoorbeeld het civiele deel van Eindhoven Airport kunnen sluiten om capaciteit voor Defensie beschikbaar te maken. Of sowieso de burgerluchtvaart beperken. Dat speelt weer capaciteit bij de Marechaussee vrij, die ingezet kan worden voor andere taken.”

Een derde optie die Vos noemt zijn ‘mobilisabele eenheden’. “Dat was vroeger heel gewoon, maar tegenwoordig hebben we dat niet meer. Eenheden bestaande uit mensen die bij ons gewerkt hebben, aangevuld met deelnemers aan het dienjaar, die onder bijzondere omstandigheden opgeroepen kunnen worden. Die heb je dus niet dagelijks rondlopen, maar alleen als het nodig is. Denk daarbij aan de bescherming  van objecten als het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum. Als de dreiging toeneemt, moet je in de wijde cirkel daaromheen ook al je voorzorgsmaatregelen nemen, om te voorkomen dat welke dreiging dan ook zich kan manifesteren en het object kan bereiken.”

Paul benadrukt dat dit zijn visie is en dat er nog geen beslissing over is genomen. “We moeten een proces starten om hierover knopen door te hakken. Als dát eenmaal gebeurd is, dan moeten we spullen aanschaffen en mensen inhuren om trainingen te geven. Dat kost allemaal geld en is dus een meerjarentraject.”

 

Bron: KMar Magazine

Lees verder... 27-4-2024

Marechaussee verzorgt militaire politietaak bij NAVO-oefening 

De Koninklijke Marechaussee heeft 7 mensen ingezet voor de militaire politiezorg bij een grote NAVO-oefening in Duitsland. Het zogeheten artikel 4-detachement ondersteunt de deelname van enkele duizenden Nederlandse militairen bij zaken als vermissingen en verkeersongevallen. Alle wetten die in Nederland gelden voor Nederlandse militairen, gelden namelijk ook in het buitenland en de Marechaussee ziet toe op de naleving daarvan. 

De inzet van de Marechaussee in de centrale deelstaat Saksen-Anhalt is zowel preventief als repressief. De marechaussees informeren eenheden over hun werkzaamheden, treden op indien nodig en patrouilleren in en rondom het oefenterrein Guz Altmark zodat mensen hen weten te vinden. Ook hebben ze veelvuldig contact met ketenpartners om zaken af te stemmen. Op en rondom Guz Altmark zijn dat vooral de Duitse politie, de Duitse Feldjäger, de Belgische militaire politie en de Nederlandse landmacht.

Steadfast Defender
De Nederlandse krijgsmacht neemt deel aan de NAVO-oefening Steadfast Defender; met zo’n 90.000 militairen uit alle 32 NAVO-landen de grootse NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. Het gaat om verschillende scenario’s in meerdere Europese landen verspreid over een langere periode.

De marechaussees zitten ongeveer een maand in het gebied rond Guz Altmark; van 9 april tot begin mei. Daarna verplaatsen de Nederlandse militairen zich via Polen naar Litouwen voor een ander onderdeel van Steadfast Defender. De Marechaussee sluit aan voor de afhandeling van eventuele incidenten onderweg met Nederlandse voertuigen. Bij aankomst vallen de Nederlandse militairen onder het reeds aanwezige artikel 4-detachement van de enhanced Forward Presence-missie in Litouwen.


Bron: Koninklijke Marechaussee

Lees verder... 26-4-2024

Reizigers dankzij nieuwe poortjes voortaan razendsnel door de beveiliging op Schiphol

Miljoenen vakantiegangers kunnen de komende meivakantie beduidend sneller door de security op Schiphol. Alle poortjes zijn voorzien van nieuwe scanners die in enkele seconden analyseren of iemand een verboden voorwerp draagt.

Volgens de directeur operations Patricia Vitalis en kolonel Jeffrey van Horn van de Koninklijke Marechaussee is Schiphol klaar voor het hoogseizoen. ,,Het is voortaan handjes naar beneden bij de security'', zegt Vitalis tegen het AD, terwijl ze voordoet hoe reizigers door het poortje moeten. Luchtreizigers moesten vroeger met hun handen omhoog staan om te kunnen vliegen. Nu niet meer dus. ,,Je kunt je handen en armen gewoon langs je lijf houden. Dat is veel gemakkelijker.''De nieuwe state of the artscanners bieden diverse voordelen, vertelt Vitalis. In de eerste plaats doen ze hun werk sneller. ,,Binnen drie seconden is geanalyseerd of iemand een gevaarlijk voorwerp bij zich heeft.'' De nieuwe technologie is daarnaast minder foutgevoelig. ,,Passagiers hoeven minder vaak gefouilleerd te worden.'' Vastlopen doen ze ook minder vaak. ,,De oude scanners hadden regelmatig een reset nodig, wat een halve tot een hele minuut per passagier kostte.''Schiphol heeft 53 scanners gekocht, tot de zomer komen er 25 bij. ,,Dan hebben we ze ook voor alle transferpassagiers.''

De regionale luchthavens van Schiphol zoals Rotterdam-The Hague Airport, Eindhoven Airport en Maastricht- Aachen maken er ook gebruik van. Het is een miljoeneninvestering, maar eentje die de kosten meer dan waard is, stelt Vitalis. ,,We zien nu al dat passagiers door de nieuwe scanners beduidend sneller door de security gaan.''

Kolonel Jeffrey van Horn, coördinator Schiphol bij de Koninklijke Marechaussee, heeft de nieuwe scanners persoonlijk uitgeprobeerd als mystery guest. Met succes: ,,Hoewel veiligheid bij ons en Schiphol altijd op één staat, moeten die tienduizenden passagiers per dag ook vlot door de beveiliging en de douane.

Dat is wel zo prettig: voor hen, maar ook voor alle medewerkers van de Koninklijke Marechaussee .''Schiphol zegt dat de nieuwe scanners klaar zijn voor de meivakantie, die vrijdag begint. De luchthaven krijgt dan 80.000 vakantiegangers over de vloer, zegt Vitalis. Dat is 10 procent meer dan vorig jaar. ,,Met alle transferpassagiers erbij gaat het zelfs om 198.000 passagiers.''De meivakantie is daarmee bijna even druk als juli en augustus, wanneer Schiphol op de meest hectische dagen ongeveer 210.000 luchtreizigers verwacht.

 

Bron: Welingelichte Kringen

Lees verder... 25-4-2024

Thomas Kramer (15) schrijft brief aan Schiphol en krijgt ereplaats op de landingsbaan

Een magisch moment voor Thomas Kramer (15). Op de landingsbaan mocht hij van heel dichtbij toekijken hoe een A380 vliegtuig opsteeg. 

De 15-jarige zoon van Tiemen en Annemarie Kramer had zelf een brief geschreven aan Schiphol. De vliegtuigliefhebber wilde zó graag eens een kijkje nemen op de landingsbaan bij Schiphol. 

Met de marechaussee
,,Toen ze de brief binnenkregen op Schiphol, zijn ze dat gaan regelen voor Thomas’’, vertelt vader Tiemen. ,,We werden met vijf man sterk opgewacht en werden gefouilleerd. Daarna gingen we achter de marechaussee aan, die ons naar een plek langs de landingsbaan bracht.’’ Deze unieke ervaring werd vastgelegd in een filmpje: (Youtube: Bijzondere dag voor Thomas op Schiphol)

Spierziekte
Thomas is al jaren helemaal weg van vliegtuigen. ,,Dat kwam eigenlijk door een buurman, die dezelfde spierziekte (Duchenne) had als Thomas. Hij was boer en nam Thomas vaak mee op de tractor. Met een heftruck werd hij dan met rolstoel en al op de tractor getild. Tijdens die lange dagen keken ze samen naar de vliegtuigen. Thomas zocht dan op internet op welke er voorbij vloog.’’

Spottersplek
Elke dag heeft Thomas het over vliegtuigen, en daarom neemt Tiemen zijn zoon af en toe mee naar een spottersplek aan de Polderbaan. ,,Dat vindt hij geweldig.’’

Once in a lifetime
Hoe Thomas het ervaren heeft op Schiphol is in geen woorden uit te drukken, aldus Tiemen. ,,Het is een once in a lifetime ervaring!’


Bron: Het Urkerland

Lees verder... 25-4-2024

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief