Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Weekoverzicht Defensieoperaties

Geplaatst op: 20-2-2019

Nederlandse genisten oefenden het opwerpen van hindernissen. Dat gaat in de Litouwse vrieskou even anders dan in Nederland. Het ijs is er dik genoeg om vrachtwagens of zelfs pantserwagens te dragen. Daarom werden er ook hindernissen op het ijs aangelegd en gekeken welk materiaal daarvoor het beste bruikbaar is.

Een overzicht van Defensieoperaties van 13 tot en met 19 februari.

Bron : defensie.nl


Zomerrondleiding met diapresentatie over het landgoed Bronbeek

Geplaatst op: 20-2-2019

Twee eeuwen geschiedenis van het Arnhemse landgoed Bronbeek staan centraal in de diapresentatie en rondleiding ‘Landgoed Bronbeek, koninklijk geschenk voor veteranen’ op vrijdag 5 juli 2019.

De presentatie duurt van 14.00 tot 16.30 uur en bestaat uit twee delen. Eerst brengt Niek Ravensbergen met historische en hedendaagse foto’s en kaarten op groot scherm de ontwikkeling en het gebruik van het landgoed in beeld. De aansluitende rondleiding over het landgoed voert langs bijzondere bomen, de bron en de beek met zijn watervalletjes, beelden en de plantenkalender; ook de architectuur van de monumentale gebouwen en de gedenktekens voor de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden belicht.

Koninklijk geschenk
Bronbeek luchtfoto aug17Het landgoed Bronbeek wordt al ruim anderhalve eeuw bewoond door oud-militairen. Maar zijn geschiedenis gaat nog verder terug. De rentenier Hermen Steygerwalt begon in mei 1817 met de aanleg van een ‘buitengoed’ bij een natuurlijke bron en beek aan de Velperweg. Hij bouwde er rond 1820 een eenvoudig buitenhuis en noemde het terrein ‘Bronbeek’. Het huis werd in later tijd vervangen door een statige villa. Koning Willem III, die het landgoed vijf jaren bezat, liet deze villa uitbreiden met twee zijvleugels. In 1859 schonk hij zijn landgoed aan de Staat der Nederlanden. Hij stelde als voorwaarde dat de Staat er een tehuis zou bouwen voor militairen die gediend hadden in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Dit ‘Koloniaal Militair Invalidenhuis Bronbeek’ werd ontworpen door de toenmaals beroemde architect Willem Nicolaas Rose en ging open op 19 februari 1863. De tehuisbewoners hielden sindsdien bijna een eeuw lang een gemengd agrarisch bedrijf op het landgoed in stand. Daarnaast onderhielden zij in hun tehuis een collectie militaire en volkenkundige voorwerpen uit Nederlands-Indië. Hun collectie is de basis van het huidige museum voor de Nederlandse koloniale geschiedenis. In 1960 is het terrein veranderd in een park, met behoud van de historische structuur en gebouwen. Nog steeds wonen er oud-militairen in het tehuis op het landgoed, maar nu van alle delen van de Nederlandse krijgsmacht.

Reserveren
Deze middag is onder meer interessant voor mensen met belangstelling voor de Nederlandse koloniale geschiedenis en voor groen erfgoed. Deelname met museumentreebewijs (Museumkaart, Veteranen en Vrienden gratis). Reserveren is gewenst via nb.ravensbergen@mindef.nl

Bron : bronbeek.nl


Reünie MFO Sinaï, Identiteitsgroep Steenrode-Baretten

Geplaatst op: 20-2-2019

Honderden KMar-mensen hebben bij de MFO gediend en zijn ook lid van de Identiteitsgroep Steenrode Baretten.

Dit jaar zal een Reünie plaats vinden.

Informatie :

- Reünie MFO Sinaï, Identiteitsgroep Steenrode-Baretten
- Datum: 12 april 2019
- Locatie: Oranjekazerne te Schaarsbergen
- Bijzonderheden: Reünie bedoeld voor een ieder die gediend heeft bij de MFO in de Sinaï Egypte.

Info en aanmelding: vóór 04-04-2019

e-mail: secretariaat.isb@gmail.com middels antwoordformulier. Zie website.

Info zie website Steenrode baretten, rubriek "nieuws"en "agenda"

SMC


Proef met reizen met gezichtsherkenning

Geplaatst op: 20-2-2019

Reis je met Cathay Pacific, dan kun je in 2019 op Schiphol meedoen aan een proef voor boarden met gezichtsherkenning. Aan de gate hoef je dan je instapkaart niet meer te laten zien. Je gaat simpelweg aan boord van het vliegtuig via een apart poortje dat jou herkent aan je gezicht. De proef is onderdeel van een serie testen om reizen met gezichtsherkenning werkelijkheid te maken op Schiphol.

Hoe werkt boarden met gezichtsherkenning?
Gezichtsherkenning Schipjol nov18Bij het inchecken kun je de vraag krijgen of je deel wilt nemen aan de proef. Een medewerker begeleidt je dan naar de speciale registratiekiosken in de vertrekhal. Hier scan je je paspoort, je instapkaart en je gezicht. Daarna ga je net als altijd door de security- en paspoortcontrole.

Ben je bij de gate aan de beurt om te boarden, maak dan gebruik van het poortje aan de rechterkant met gezichtsherkenning. De camera maakt een scan van je gezicht en vergelijkt deze met de scan die is gemaakt bij de registratiekiosk. Word je herkend, dan gaat het poortje open en kun je direct aan boord van het vliegtuig gaan.

Wie kan deelnemen?
Deelname aan de proef met reizen met gezichtsherkenning is vrijwillig. Je kunt deelnemen als je:

-reist met Cathay Pacific;
-16 jaar of ouder bent;
-in het bezit bent van een biometrisch paspoort, te herkennen aan de chip-afbeelding op de voorkant;

Waarom doen we deze proef?
Met vernieuwingen als deze willen we je reis op Schiphol vergemakkelijken. Nu moet je bij de verschillende controlepunten op de luchthaven nog je paspoort, je instapkaart of beide tonen. Bijvoorbeeld bij het afgeven van je bagage, bij de toegang tot de veiligheidscontrole, bij het passeren van de grens en als je gaat boarden. In de toekomst kun je deze controlepunten soepeler passeren omdat je herkend wordt aan je gezicht. Je paspoort en instapkaart blijven dan in de tas.

Luchtvaartmaatschappijen, de overheid en Schiphol werken samen om deze nieuwe manier van reizen mogelijk te maken in de toekomst. Daarvoor doen we eerst uitgebreid proeven.

Jouw privacy
Jouw privacy is voor ons van groot belang en vanzelfsprekend gaan we zorgvuldig om met je gegevens.

Over deze proef
De registratiekiosk maakt een scan van je gezicht zodat je voor deze reis kunt boarden door middel van gezichtsherkenning.

Deze proef voor het boarden op basis van gezichtsherkenning bestaat uit twee stappen:

1- In de vertrekhal registreer je jezelf bij de registratiekiosk.
2- Bij de gate maak je gebruik van de rij die specifiek bedoeld is voor het boarden met gezichtsherkenning. Je herkent deze rij aan de banner en de kiosk met het icoontje voor gezichtsherkenning.

Je gegevens
Wanneer je aan deze proef deelneemt, geef je toestemming voor de verwerking van je paspoortgegevens, de gegevens van je boardingpas en je gezichtsscan. Je gegevens worden uitsluitend verwerkt voor je deelname aan deze proef. Alle biometrische gegevens worden 24 uur na het scannen van je gezicht bij de registratiekiosk automatisch verwijderd.

Alle partners
De Koninklijke Nederlandse Marechaussee, Cathay Pacific en Amsterdam Airport Schiphol zijn voor deze proef een samenwerkingsverband aangegaan. Dit is gedaan in overeenstemming met de relevante wet- en regelgeving en op basis van uitgebreide afspraken op gebieden zoals privacy en veiligheid.

Bron : schiphol.nl


Minister geeft laatste informatie over burnpits

Geplaatst op: 20-2-2019

Recent ontstond er onrust vanwege mogelijke gezondheidsklachten bij Defensiemedewerkers door burnpits. Dit zijn kuilen waarin afval werd verbrand in missiegebieden. Minister Ank Bijleveld-Schouten informeerde vandaag de Kamer over de laatste stand van zaken. Momenteel zijn er 110 meldingen binnengekomen bij het meldpunt www.defensiemeldpuntburnpits.nl van personeel dat door burnpits ziek denkt te zijn geworden. 

Burnpits feb19 450 
Burnpit 

Het meldpunt is ingericht bij het onafhankelijke Centrum Voor Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel. Hier worden de gezondheidsklachten geïnventariseerd. Bijleveld: “Als de meldingen hiervoor aanleiding geven, laat ik een onafhankelijk onderzoek instellen naar gezondheidsklachten in relatie tot burnpits.” De minister verwacht hierover begin april een besluit te nemen.

Toxicologen van het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden & Gezondheid verzamelen nu al de meest actuele onderzoeken naar het mogelijke verband. Bijleveld: “Ik wil u voor de zomer 2019 informeren over de uitkomsten.”

Afvalmanagement missies
De minister lichtte ook toe hoe met afval wordt omgegaan tijdens missies. Bijleveld: “In veel missiegebieden is de infrastructuur beschadigd of voldoet deze niet aan de Westerse standaarden. Burnpits zijn niet alleen een militaire oplossing maar vaak ook de lokale manier van afvalverwerking.” Voor alle grote missies, ook die nu in Mali, sluit Defensie contracten af voor de afvoer van afval.

Vervolgens verwees Bijleveld naar meerdere momenten in 2010 en 2011 waarop de Kamer is geïnformeerd over destijds genomen stappen. Dit naar aanleiding van berichten over mogelijk schadelijke effecten van verbrandingsovens op militaire locaties in Afghanistan. Zo hoorde de Kamer op 8 juli 2011 over luchtmetingen op Kandahar Airfield. Geconstateerd werd dat er geen gevaarlijke concentraties schadelijke verbrandingsresten aanwezig waren op Kandahar Airfield. In dit onderzoek waren ook de onderzoeksresultaten van internationale partners verwerkt.

Melden
Bijleveld: “De zorg voor het personeel staat bij Defensie hoog in het vaandel. Als mensen ziek zijn, is dat altijd erg. Ongeacht de vraag waar het door komt. We trekken ons het lot aan van onze mensen. Of ze nu actief dienen of veteraan zijn.”

Bron : defensie.nl


Twee twintigers opgepakt na vondst xtv-pillen

Geplaatst op: 20-2-2019

De politie heeft vorige week woensdag na het aantreffen van ruim 700.000 xtc-pillen twee twintigers opgepakt. De drugs werden in een woning in het Limburgse Broekhuizen gevonden.

De pillen hebben een straatwaarde van ruim 3,5 miljoen euro, meldt de politie dinsdag.

De agenten kwamen de drugs op het spoor na een anonieme melding. De verdachten, een vrouw (24) en een man (25), zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris en blijven voorlopig vastzitten.

De drugs zijn in beslag genomen. Broekhuizen is een dorp ten noorden van Venlo met ongeveer elfhonderd inwoners.

Bron : nu.nl


Andere nieuwsberichten:

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!