Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Onduidelijkheid over herinvoering dienstplicht Marokko na toespraak koning

Geplaatst op: 21-8-2018

Het is nog altijd onduidelijk of de militaire dienstplicht in Marokko wordt heringevoerd. Volgens Marokkaanse media zouden de regering en het parlement reeds akkoord zijn over het wetsvoorstel. Voordat dat in werking kan treden, moet de koning nog zijn goedkeuring geven.

Verwacht werd dat koning Mohammed VI maandagavond in een toespraak de herinvoering zou aankondigen, maar dat deed de Marokkaanse monarch niet.

Het zou een wens zijn van Mohammed zelf op de dienstplicht weer in te voeren, waardoor de kans groot lijkt dat hij de wet goedkeurt. In zijn toespraak stelde de Marokkaanse koning echter niet onomwonden dat de dienstplicht wel of niet zou worden ingevoerd. De Marokkaanse dienstplicht werd in 2006 afgeschaft.

De heringevoerde dienstplicht zou volgens Marokkaanse media anderhalf jaar duren en geldt voor iedereen tussen de 19 en 25 jaar. Voor gehandicapten en studenten zou een uitzondering gemaakt worden.

Het is nog niet duidelijk of de dienstplicht ook voor Marokkanen met een tweede nationaliteit zou moeten gaan gelden.'

Bron : nu.nl


Speciaal voor het thuisfront: Home@Vi Ontmoetingsdag

Geplaatst op: 21-8-2018

Doe eens een stapje terug en kom tot jezelf: wie ben jij? Waar put jij kracht uit? En bovenal: waar word jij écht gelukkig van? De derde editie van de Home@Vi Ontmoetingsdag staat volledig in het teken van kracht. We weten allemaal dat het vinden van kracht, of juist het vasthouden van je kracht, niet altijd even makkelijk is.

VI home@VI ontmoetingsdag aug18 450

Op zaterdag 6 oktober is het tijd voor het thuisfront. Ben jij partner, ouder, kind, broer of zus van een veteraan (in of uit dienst)? Dan ben je van harte welkom!

Je krijgt de kans om ander thuisfront te ontmoeten en om meer over jezelf te leren. Volg een workshop en geniet van een heerlijke lunch!

Ben jij er bij?! Meld je dan nu aan!

De locatie wordt nog bekend gemaakt, maar we verwelkomen je ergens in het midden van het land (omgeving Utrecht). Je wordt verwacht om 10:00 uur, de lunch is inbegrepen. Na een borrel sluiten we de dag gezamenlijk af om 16:00 uur.

Er zijn geen kosten aan de dag verbonden en de dag is alleen toegankelijk voor het thuisfront van alle veteranen. Voor kinderen van veteranen geldt de minimumleeftijd van 18 jaar.

Bron : veteraneninstituut.nl


Beveiligers bedreigde politici en leden Koningshuis voortaan ook geworven bij politieopleiding en de

Geplaatst op: 21-8-2018

De politie trekt zij-instromers aan om bedreigde politici en leden van het Koninklijk Huis te beveiligen. Op die manier moet er een einde komen aan de chronische onderbezetting van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Het korps, politievakorganisaties en het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben hierover een akkoord bereikt.

Wilders, Geert met beveiligers aug18De beveiligers van PVV-leider Geert Wilders. Foto Marcel van den Bergh (afb)

De DKDB kampt al jaren met een capaciteitsprobleem en wil daarom werven onder studenten aan politieopleidingen, militairen en marechaussees met beveiligingservaring. Dit nieuwe wervingsbeleid moet tegen het einde van 2020 honderd extra persoonsbeveiligers hebben opgeleverd.

De maatregel staat volgens een woordvoerder van de politievakbond ACP los van de verhitte cao-onderhandelingen over werkdruk en salariëring die op het moment gevoerd worden tussen de politiekorpsleiding en de vakbonden. ‘Dit akkoord is het resultaat van talloze andere gesprekken tussen het korps, de vakbonden en de DKDB zelf’, aldus de vakbondswoordvoerder. ‘Wel maken we ons bij de huidige cao-onderhandelingen hard voor alle andere collega’s die ook in de knel komen door werkdruk en onderbezetting’. 

Tientallen vacatures
Afgelopen juni schreef minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus aan de Tweede Kamer dat de DKDB nog kampt met 79 vacatures. Om de werkdruk enigszins te verlichten werd in het afgelopen jaar van tijd tot tijd de hulp ingeroepen van personeel uit andere onderdelen van de politie of de Koninklijke Marechaussee.

‘We hebben voor het vergroten van de instroom verschillende maatregelen genomen en dat heeft zeker geleid tot nieuwe collega’s, maar niet genoeg’ zegt een woordvoerder van de politie. ‘Daarnaast is er een toegenomen vraag naar persoonsbeveiliging.’

Het grote aantal vacatures bij de DKDB is volgens de politiewoordvoerder het gevolg van een grotere uitstroom dan instroom van DKDB-personeel. Die uitstroom gebeurt vaak vanwege pensionering of carrièrekansen elders. Gepaste vervanging hiervoor vinden is geen sinecure, aldus de politiewoordvoerder, omdat nieuwe rekruten wel uit het juiste hout gesneden moeten zijn. ‘Dit werk brengt wel een bepaald risico met zich mee. Het gaat vaak om mensen die ernstig beveiligd moeten worden. Dat moet je wel durven doen.’

Basisopleiding
Met de inzet van zij-instromers hoopt de politie eindelijk een structurele oplossing te hebben gevonden voor het nijpend personeelstekort bij de DKDB. Zij-instromers moeten wel eerst een basisopleiding van de DKDB volgen voordat ze ingezet worden als beveiliger. Deze basisopleiding duurt negentien weken en behelst onder meer rijlessen met gepantserde voertuigen en schiettraining met diverse wapens. Daarnaast moeten de nieuwelingen ook de algemene politieopleiding volgen en die binnen zeven jaar voltooien.

Het nieuwe wervingsbeleid zal volgens de politiewoordvoerder niet ten koste gaan van de kwaliteit bij de DKDB. ‘Alle DKDB’ers beginnen op hetzelfde niveau. Ze moeten allemaal een intensieve basisopleiding volgen voordat ze aan de slag mogen. Alleen de entree-eisen voor de DKDB veranderen nu. Normaal wordt er intern geworven bij mensen die al een politiediploma hebben. Maar vanwege het personeelstekort kijken we nu ook naar mensen met de juiste capaciteiten en ervaring bij organisaties als de marechaussee en het leger.’

Bron : volkskrant


Minister van Defensie: ‘Aangedikt’ boek Marco Kroon moet je lezen als soort roman

Geplaatst op: 20-8-2018

Het boek van de omstreden oorlogsheld Marco Kroon, waarin hij zijn lotgevallen in Afghanistan een stuk stelliger en gedetailleerder weergeeft dan in het officiële verslag voor Defensie, ‘is meer een soort roman’. Je moet het boek daarom op een andere manier lezen dan het defensierapport, meent minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA).

Kroon, Marco feb18Omdat de Militaire Willems-Orde die Kroon draagt is uitgereikt op grond van een veel uitgebreider dossier, is die volgens Bijleveld niet in het geding. Die onderscheiding, de hoogste die Nederland kent voor een militair, is ‘op basis van onderzoek en interviews met collega’s” toegekend. “Dus de beoordeling is echt gedegen geweest.”

Kroon schrijft in zijn boek Danger Close dat hij bij een bepaalde operatie drie Talibanstrijders doodde. Maar die stelligheid ontbreekt in het officiële rapport over de operatie, schrijft het AD vrijdag.

De majoor kwam afgelopen winter in opspraak omdat hij pas jaren na dato meldde dat hij bij een geheime operatie een vijandelijke strijder had omgebracht. Militairen moeten zoiets meteen melden.

Volgens Defensie was het verloop van het chaotische gevecht niet gemakkelijk na te vertellen. Het ministerie oppert dat Kroon zijn herinneringen later heeft aangevuld of aangescherpt. Kroon zegt in Danger Close ook vijandelijke strijders te hebben genoemd van wie ‘hij het waarschijnlijk acht dat deze zijn gedood’.

Bron : diverse media


Chauffeur ontvoerd en beroofd van lading dure electronica op Schiphol

Geplaatst op: 20-8-2018

KMar auto met stripingOp Schiphol is dinsdagmiddag 14 augustus een 42-jarige chauffeur beroofd van zijn vrachtwagen met kostbare lading. Nadat de man aan de Pelikaanweg zijn vrachtauto had geladen met elektronische apparatuur werd hij mishandeld en beroofd.

De chauffeur had bij een loods aan de Pelikaanweg elektronica met een waarde van ruim 5 miljoen euro geladen toen een persoon op hem afkwam. Deze beval hem onder bedreiging van een wapen de trekker-opleggercombinatie van het terrein af te rijden, de Pelikaanweg op waarna hij moest stoppen. Hier werd hij mishandeld, vastgebonden en in de kofferbak van een auto gestopt en later in de buurt van Schiphol weer vrijgelaten. Van de vrachtwagen en de lading ontbreekt ieder spoor.

De man heeft aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee die, onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland, onderzoek verricht in deze zaak.

Bron : KMar


Hans Leijtens auditor voor de NAVO

Geplaatst op: 19-8-2018

Hans Leijtens wordt per 1 september 2018 voor de duur van vier jaar auditor voor de NAVO.

leijtensDat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Leijtens wordt lid van de International Board of Auditors for NATO, de onafhankelijke, externe toezichthouder die rechtstreeks rapporteert aan de Noord-Atlantische Raad en deze Raad en de NAVO-lidstaten onder meer zekerheid verschaft over de bestedingen van de gezamenlijke fondsen.

Leijtens studeerde Sociologie en Psychologie aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda en Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Hij was sinds september 2017 project-directeur-generaal Wederopbouw Bovenwindse Eilanden. Daarvoor was hij kwartiermaker Integriteitkamer Sint Maarten. Hij startte zijn carrière bij de overheid in 1985 bij de Koninklijke Landmacht, en kwam in 1989 in dienst van de Koninklijke Marechaussee. In 1996 maakte hij een overstap naar het bedrijfsleven, waar hij werkte als managementconsultant en interim-manager.

In 2003 keerde hij terug in overheidsdienst als docent Rechts- en politiewetenschappen aan de Koninklijke Militaire Academie. Hij was directeur-generaal van de Belastingdienst van 2015 tot 2017.

Bron : accountant.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Nieuwsberichten van voor 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!