Terugblik Contactdag KMA Breda

Gepubliceerd op: 31-10-2009

Donderdag 29 oktober 2009 ontving de Stichting Marechaussee Contact ongeveer 50 begunstigers, waarvan velen met hun partners, in het Kasteel van Breda. Hoewel onduidelijk was of de Mexicaanse Griep in SMC-kringen rondwaart, bleek jammer genoeg dat een tiental aangemelde deelnemers zich vanwege ziekte had afgemeld.

Op de plaats waar in de twaalfde eeuw Breda als een kleine nederzetting begon en op de plek waar in 1350 een kasteel werd gebouwd is sinds 1828 de Koninklijke Militaire Academie gevestigd. Een modern opleidingsinstituut op traditionele bodem.

KMA Breda

De actieve reüniecommissie had een interessant programma gemaakt met achtereenvolgens een rondgang over het academieterrein, een bezoek aan het historisch documentatiecentrum en een voordracht over alle eigentijdse KMA-officiersopleidingen.

Sinds 2000 ontvangen aspirantofficieren van de Koninklijke Marechaussee samen met collega’s van land- en luchtmacht een Algemene Luitenants Opleiding (ALO), waarna een specifieke vakopleiding elders volgt.
(Aspirant-) Marechausseeofficieren vervolgen hun opleiding aan de Politieacademie in Apeldoorn.
KMA SMC 2009Deze vorm van opleiden levert officieren op die, ongeacht hun vakgebied, van straaljagerpiloot, infanterieofficier tot militaire politieofficier etc., allen eerst dezelfde kennis en vaardigheden over het militaire vak hebben opgedaan. Vooral de mix van cadetten uit meerdere defensieonderdelen en dienstvakken zorgt er voor dat over en weer kennis van en begrip voor elkaars taak ontstaat.

Het programma van de SMC-contactdag gaf de aanwezigen een mooie inkijk in de manier van werken en de accommodatie van de Koninklijke Militaire Academie. De vele vragen die in de loop van de dag werden gesteld onderstreepten de belangstelling van de oud-marechaussees. Ook de echtgenotes lieten zich niet onbetuigd en bleken vooral geïnteresseerd in de rol die vrouwen in de hedendaagse krijgsmacht vervullen. Het was wel even schrikken toen ze te horen kregen dat de militaire dames hetzelfde oefenprogramma moesten doorlopen als hun mannelijke collega’s.

Natuurlijk had commissievoorzitter Roel Gras er voor gezorgd dat er in het dagprogramma voldoende tijd werd ingeruimd voor onderlinge contacten. De lunch en het afsluitende drankje rondden het geheel gemoedelijk af.

Een woord van dank aan Roel Gras is dan ook zeker op zijn plaats.

Op zijn beurt bedankte Roel Adjudant-onderofficier KMar Jan Paulussen, die sinds 2001 aan de KMA verbonden is, hij had het programma ‘bedacht’ en trad als gastheer namens de KMA op.

Een uitvoerig verslag van deze contactdag zal in het decembernummer van Marechaussee Contact geplaatst worden.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief