Terugblik Reünie ex-dienstplichtigen KMar aan de Koning Willem III-kazerne

Gepubliceerd op: 19-4-2007

Met de welwillende medewerking van Commandant Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (voorheen OCKMAR), kolonel Peperkoorn en de Afdeling Voorlichting, werd donderdag 19 april 2007 een middag georganiseerd, bedoeld voor ex-dienstplichtigen van de Koninklijke Marechaussee en hun partners, in de Koning Willem III kazerne.

reunie 190407 dienstplictigen
in het verre verleden......

De belangstelling voor deze bijeenkomst bleek overweldigend, getuige het feit dat bijna 200 personen voor deze aangelegenheid naar Apeldoorn waren afgereisd.

reunie 190407 square
de Square, toen......

Opmerkelijk was de Square van de KW-III, die was vrijgehouden voor de voertuigen van de reünisten die daar konden parkeren. Normaliter is de Square bezet met voertuigen van het personeel van het complex.
Het was derhalve een bijzonderheid de Square geheel leeg aan te treffen, nét zoals het vroeger ooit eens was. Want dáárover was een ieder van de bezoekers het eens; immers in "hun tijd" was de Square heilig. Waagde het niet om het als een shortcut schuin over te steken, want dan zwaaide er wat.

reunie 190407 square klok
dé Klok......

De reünie ging omstreeks 13.00 uur van start en werd geopend door kolonel Peperkoorn, die zelf ooit eens als dienstplichtig marechaussee op de KW-III was aangetreden. Hij was van mening dat de dienstplichtig marechaussee van destijds immer een vaste kern van de KMar is geweest en onder andere daardoor mede-bepalend is geweest voor wat het Wapen tot op vandaag is geworden. Hij wenste de aanwezigen een fijne dag toe onder de mededeling dat zij altijd van harte welkom zouden zijn.

reunie 190407 peperkoorn
kolonel Peperkoorn

Voorzitter van de Reüniecommissie SMC, Roel Gras, bedankte kolonel Peperkorn voor de geboden gastvrijheid, waarna het programma van start ging. De bezoekers werden opgedeeld in groepen van circa 30 personen, die onder leiding van personeel van de KMar en een aantal vrijwilligers een rondleiding kregen over het kazerneterrein, een uiteenzetting over renovatieplannen konden bijwonen in de vergaderzaal, een static show op de Square konden waarnemen en de filmzaal konden bezoeken.

reunie 190407 BE
demonstratie van de BE mannen......

Namens de Stichting Marechaussee Contact waren aanwezig de voorzitter, Jack Vlaming, en aan aantal bestuursmedewerkers, waaronder Frans Meijer, Arie van der Landen, Jaap Smit en Eric Boom.  Ook was bij het programma ingeschakeld Fred Klijndijk, het brein achter de website marechausseenostalgie, dé website voor ex-dienstplichtige marechaussees. Velen van de bezoekers waren hierdoor ook in de gelegenheid Fred persoonlijk te ontmoeten.

reunie 190407 rondleiding
rondleiding met Fred Klijndijk (r)

Alle bezoekers hadden het prima naar hun zin, terwijl toch enigen hadden gehoopt en verwacht meer bezoekers van hun eigen lichting te kunnen ontmoeten. Zoals bijvoorbeeld Maarten Velthuijsen uit Bussum (55-2), die pas na een halve eeuw na afzwaaien bekend werd met de aktiviteiten van die bestaan voor (oud) marechaussees. Hij trof helaas geen maten aan van "zijn" lichting, maar genoot niettemin van alles wat hem deze dag werd geboden. 

reunie 190407 motor
ja, dát zou ie wel willen......

Deze reünie werd besloten met een voortreffelijke 'blauwe hap" in het restaurant van de KW-III. De ontmoeting gaat de geschiedenis in als zijnde bijzonder geslaagd.

Klik hier voor meer foto's van deze reünie alsmede van foto's van andere, reeds plaatsgevonden evenementen van de Stichting Marechaussee Contact.

Kijk dus vooral op de pagina Reünies en Contactdagen van deze website voor toekomstige activiteiten, zoals de jaarlijkse algemene Reünie in oktober 2007.
Het wordt zeer op prijs gesteld indien u de SMC wilt steunen, in welk geval u zich natuurlijk kunt aanmelden als begunstiger van de Stichting.

tekst en foto's: rb/smc
 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief