Nationale Veteranendag 2008

Gepubliceerd op: 8-3-2008

Het Wapen is een politieorganisatie, zichtbaar in de samenleving met diverse expertises. Dynamisch en flexibel, het visitekaartje van Nederland. Reden genoeg om het detachement veteranen bij de Nederlandse Veteranendag ook dat aanzien te geven.

De omvang loopt nu achter bij de andere veteranengroepen. Daarnaast: het aantal ouderen om te defileren neemt af, die van jonge veteranen moet meer groeien. Beiden paraderen samen in Den Haag met veel plezier. Fantastisch. Maar de jonkies moeten daden stellen.

Den Haag vandaag
veteranenlogo.jpgDe Nederlandse Veteranendag is dit jaar op 28 juni - een zaterdag. Het wordt vast heel druk. Dit evenement voor en door veteranen kenmerkt de maatschappelijke waardering voor deze oud-militairen, niet te vergeten ook voor hen, die niet meer in leven zijn. Het programma vult de hele dag: de openingsplechtigheid in de Ridderzaal, de ceremoniële medaille-uitreiking op het Binnenhof, het défilé van veteranen en detachementen van de krijgsmachtdelen, alsmede veteranen op historische militaire voertuigen door de Haagse binnenstad, de manifestatie op het Malieveld en de 'fly past' van vliegtuigen over het defileerpunt. Voor een hele goede impressie: surf naar de website veteranendag.

vetdag Ned 08 1


Inschrijven
Veteranen kunnen inschrijven op actieve onderdelen. Tri-buneplaatsen zijn alleen voor mindervalide personen, de partner/begeleider uitgezonderd. De deelnemers en hun partner/begeleider ontvangen een vrij vervoerbewijs en diverse bonnen. Meer informatie en het inschrijfformulier komen in het veteranenblad 'Checkpoint' van maart. Nog niet geregistreerd? Bel dan het Veteraneninstituut in Doorn: 0343-474147.

De Stichting Marechaussee Contact (SMC) regelt de deelname van alle KMar-veteranen. SMC-begunstiger zijn is geen voorwaarde. Wel het gekleed gaan in bij voorkeur de blauwe blazer, grijze broek, wit of blauw overhemd en baret. Het inschrijfformulier altijd opsturen naar de SMC-coördinator Veteranendag: Henk Tervooren, Klingerbergsingel 87, 5925 AG Venlo (telefoon 077-3824761).

vetdag Ned 08 3

Over de brug
Bij het défilé volgt het veteranendetachement o.l.v. Peter Rutten direct na het Trompetterkorps KMar, daarna de diverse KMar-eenheden uit het land. Het detachement heeft nog niet die sterkte van het Wageningen-potentieel van enkele jaren terug. SMC-bestuurders maar ook Rutten en Tervooren roepen in koor: "Daaraan kunnen wij jonge veteranen zeker wat doen. We hebben ook een brugfunctie naar de ouderen. Wat heet, we zijn zelf in de vijftig/zestig. Samen met hen optrekken is heel gezellig. Bel eens enkele maatjes van je op en schrijf gezamenlijk in voor Den Haag. Gewoon doen! Het Malieveld waar we starten en terugkeren heeft een hoog reüniegehalte. Verrassende sfeer daar. Moet je meegemaakt hebben. We hopen jullie op 28 juni 2008 te mogen begroeten".

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief