Terugblik Veteranendag Koninklijke Marechaussee 2008

Gepubliceerd op: 26-9-2008

Op 26 september 2008 heeft de 9e Veteranendag Koninklijke Marechaussee plaatsgevonden.
Naar schatting zo'n 500 veteranen en overige bezoekers waren aanwezig op deze mooie en gedenkwaardige dag op de Koning Willem III kazerne.

* * * * KLIK HIER DOOR NAAR EEN FOTO-IMPRESSIE VAN DEZE DAG * * * *


De ontvangst van de veteranen vond plaats in de grote Veteranentent op het Square van de Koning Willem III Kazerne. De deelnemers werden warm welkom geheten door kolonel mr P.L.J Klijn, C-DLBE. Hij memoreerde dat de KMar Veteranendag voornamelijk tot doel heeft om de veteranen die deel uitmaakten van het Korps Politietroepen, het Korps Militaire Politie en het Korps Koninklijke Marechaussee, elkaar te  laten ontmoeten.

vetdag 08 kol Klijn
Kol. mr. P.L.J. Klijn


Van het personeel der Koninklijke Marechaussee zijn ruim 100 mannen en vrouwen uitgezonden naar verschillende missiegebieden uitgezonden, aldus Klijn. Hij riep de aanwezigen op om gezamelijk de ervaringen in de uitzendingen te delen en terug te blikken op hetgeen achter ons ligt in de missies.

Klijn besloot zijn inleiding door alle niet-aktieve vrijwilligers te bedanken voor hun inzet om de organisatie van deze dag mede gestalte te geven. Voor hem zelf zou dit de laatste keer zijn dat hij als projectleider deze Veteranendag heeft georganiseerd.

Onder de aanwezigen bevond zich eveneens de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, vice-admiraal ir. Michiel van Maanen.

In een stralende herftszon werd de herdenkingsplechtigheid voor gevallen en overleden veteranen ingeleid door Commandant der Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal mr D. van Putten.

vetdag 08 Dick van Putten
luitenant-generaal mr D. van Putten

Hij memoreerde het gevaar dat verbonden is aan buitenlandse missies en de trauma's waarmee men kan terugkeren. Er is de zorg voor hen die nog aan de missie moeten gaan beginnen, maar het is ook vooral ook de zorg die aanwezig is die zo belangrijk is voor hen die de missie hebben beëindigd.

Luitenant-generaal van Putten maakte in dit verband een ook stap terug in de geschiedenis; naar de vrijwilligers en dienstplichtigen, waaronder die van het Korps Politietroepen en Marechaussee, die destijds werden uitgezonden naar Nederlands Indië. Meer dan zesduizend Nederlandse militairen kwamen om het leven en voor de gelukkigen die terugkeerden bestond er maar nauwelijks enige opvang.

vetdag 08 kransleggers

De krans werd gelegd door twee veteranen, te weten de heren K.Y. Besançon en L. Hulzebos.

 

De plechtigheid werd opgeluisterd door gepaste muziek uitgevoerd door het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee.       

vetdag 08 bij monument


Veteranendag KMar 2008 was een geslaagde dag waarop de herdenking van gevallen maten centraal stond. Maar ook geslaagd als ontmoetingsdag waar alle sobats, vrienden, collegae en anderen elkaar wederom in saamhorigheid konden ontmoeten. De dag werd besloten met een voortreffelijke rijstmaaltijd.

* * * * KLIK HIER DOOR NAAR EEN FOTO-IMPRESSIE VAN DEZE DAG * * * *

Bron : SMC 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief