Terugblik Reünie Surinamegangers 2009

Gepubliceerd op: 8-1-2009

De jaarlijkse reünie van oud-KMar personeel en hun partners, dat uitgezonden is geweest naar Suriname, vond wederom plaats en wel op 16 april 2009, in de dependance van het Marechaussee-museum in Buren.

Suriname reunie

Hieronder volgt het relaas van één van de deelnemers, de heer Ploeg.

"Eindelijk is het dan zover, het is gelukkig weer 16 april 2009 geworden. Voor zo'n 45 mannen en vrouwen uit binnen- en buitenland een reden om naar het stadje Buren te trekken in de prachtig bloeiende Betuwe. Zij kwamen in eerste instantie niet voor die bloesem pracht, maar om de reünie bij te wonen van marechaussees, die tussen 1954 en 1975 dienst hebben gedaan in Suriname. Ook dit jaar werd deze gezellige reünie weer gehouden in het marechausseemuseum te Buren. Deze mannen, die gewend waren om dienst te doen in het legergroene uniform of het tropische khaki, hebben gelukkig veel blauw bloed in zich en vormen een bijzonder hechte groep.

Binnen, voor het raam van de ontvangstzaal, stond een opperwachtmeesterpop keurig in het blauw met een zilveren nestel om ons op te wachten. Maar gelukkig stonden daar ook Smitje en natuurlijk Roel Gras om ons suriname reunie 2009allemaal welkom te heten. De stemming zat er meteen in. Een kopje koffie liet zich goed smaken en alras ging ook de bar open en daarna braken de mooie en soms wilde verhalen los. Die kerels vermaakten zich opperbest. Maar er waren ook nog vrouwen bij en die zochten wat troost bij elkaar in dit mannen-spektakel. Indien we volgend jaar weer voor deze locatie kiezen, dan is er voor de dames een mogelijkheid om het oranjemuseum te bezoeken, waar ze kunnen genieten van prachtig handwerk. Doen hoor!

Om 17.00 uur kondigde Roel Gras het einde van de dag aan. Hij hoopte dat het zo naar onze zin was. De vrijwilligers van het museum hadden er inmiddels voor gezorgd dat er een Surinaamse maaltijd klaarstond. Daar werd door de reünisten gretig gebruik van gemaakt. Hulde voor deze vrijwilligers en voor Roel Gras die het toch maar weer organiseerde. En wij, wij gingen weer zeer tevreden naar huis. Op naar 2010!!!".

Door de heer A. van Wingerden, voorzitter van de Stichting TRIS KONTAKTEN werd tijdens deze reünie de TRIS-vlag overhandigd aan het museum. De heer C. Jonas, adjunct-directeur van het marechausseemuseum nam de vlag van de TRIS in ontvangst. De vlag heeft meteen een plaats gekregen in het museum.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief