In quarantaine na tankbeurt in ‘oranje’ Essen?

Gepubliceerd op: 31-7-2020

In quarantaine na tankbeurt in ‘oranje’ Essen? ‘Ik ben hier maar heel even, hè’
Code oranje aan weerskanten van de grens, maar bij de Esso-pomp in Belgisch Essen is het een dag als alle anderen. Een stoet van gele kentekens neemt bezit van het benzinestation. En nergens politie om die ‘Ollanders’ op te roepen weg te blijven van de Antwerpse corona-haard en in eigen land te tanken.
,,Ik vroeg me vanochtend wel even af of er gecontroleerd zou worden. Heb de gok toch genomen. Dit is een 70-liter tank. Het is vanuit Wouw tien minuten rijden om hier te tanken. Dat scheelt toch een hoop geld”, meldt de bestuurder vanachter zijn mondkapje.
Hij is op de hoogte van het besmettingsgevaar. ,,Je ziet, ik draag een mondkapje en Antwerpen ligt hier nog een heel eindje vandaan.” Twee weken in quarantaine na het tanken in oranje gebied? ,,Ik ben hier maar heel even, hè.”
Intussen zet alwéér een Nederlander zijn wagen bij de pomp ernaast. Hij kijkt verbaasd naar de chauffeurs met mondmasker. ,,Dat hoeft toch alleen maar in de winkels?” Een landgenote schiet hem direct te hulp. ,,Nee, in België ook op straat. Ik heb mondkapjes in m'n auto liggen. Hier, pak maar gauw aan.”
Het is vanuit Wouw tien minuten rijden om in Essen te tanken. Dat scheelt toch een hoop geld
Van de benzinepomp terug naar de grensovergang, rijden auto's met Belgisch kenteken Nispen in. Een dag als alle anderen. Geen marechaussee te zien bij het bord ‘Welkom in Nederland’. Op het Kerkplein in Nispen is het een mix van Nederlandse en Belgische kentekens.
Viskraam De Meerpaal uit Tholen is daar net aan het opbreken. Of er nog Belgische klandizie is voor de kibbeling? ,,Ja hoor, al merk je wel dat de Belgen wat voorzichtiger zijn.” Mensen worden alleen maar ongerust van die dagelijkse cijferregen over besmettingen, vindt zijn collega. ,,Er is nu eenmaal geen wereld zonder ziektes.”
De fysieke afwezigheid donderdagochtend van de Koninklijke Marechaussee bij zowel Nispen als de grens bij Hazeldonk Breda betekent geenszins dat er niet gecontroleerd wordt, zegt woordvoerder Robert van Kapel.
Weliswaar ligt de focus van de marechaussee in de grensstreek op mogelijke mensensmokkel, identiteitsfraude en grensoverschrijdende criminaliteit, maar vanwege corona en code oranje zijn er volgens Kapel wel degelijk intensievere controles van het in reizend verkeer vanuit België.
,,We monitoren het grensverkeer op de A4 en A16. Dat betekent dat we mensen vragen of ze bekend zijn met de huidige situatie en de corona-regels. We vragen hoe noodzakelijk het is dat ze de grens passeren. En of het niet beter is om rechtsomkeer te maken.”
We vragen mensen hoe noodzake­lijk het is dat ze de grens passeren. Maar we sturen niemand terug.
Afdwingen is er niet bij. De grens is open, de marechaussee stuurt niemand terug, voert geen gezondheidschecks uit en kan evenmin boetes opleggen. Code oranje betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen dringend worden afgeraden. ,,Maar als mensen toch door willen rijden, is dat hun eigen keuze”, zegt Kapel.
,,Maar wat is nu eigenlijk een niet-noodzakelijke reis?”, vraagt een Belgische familie zich af op de Nederlandse parking van Hazeldonk-Oost. Het paar met twee kindjes is voor familiebezoek op weg naar Den Haag. ,,Familie zien is best noodzakelijk. Zeker bij ziekte. De moeder van mijn vrouw in Den Haag is ziek. Voor mijn vrouw is het noodzakelijk om haar te zien.”
Of ze weten dat heel Nederland door België tot oranje gebied is verklaard en dat ze bij thuiskomst geacht worden om twee weken in quarantaine te gaan? ,,Nou, als mijn baas dat ook nodig vindt, zal ik dat doen. Heb ik twee weken langer vrij, ha ha.”
Verderop stappen twee jongedames uit Antwerpen in de auto om verder te rijden naar Rotterdam. Van de ene corona-hotspot naar de andere dus. ,,Een dagje naar familie”, klinkt het. Bang om besmet te raken, zijn ze niet. ,,We zijn voorzichtig, hebben mondkapjes bij. We zijn gewend om die te dragen.”
Op de vraag of ze ergens gecontroleerd zijn, is het antwoord duidelijk: ,,Niks gezien.” Het Nederlandse echtpaar Tielemans uit Lisse is evenmin op controles gestuit. Terugkerend van vakantie in de Franse Bourgogne, doen ze een hapje op Hazeldonk. Ze zijn in één ruk door België heen gereden. ,,We hoorden dat Antwerpen op slot zit. We hebben niet getankt, geen koffie gedronken, nergens gestopt. Dus wij hoeven niet in quarantaine.”

Bron: BN DeStem

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief