Niet alleen in het Westland.....

Gepubliceerd op: 18-9-2020

In Westland rijden politieauto’s met verschillende kleuren rond en dit is waarom
Is het jou weleens opgevallen dat er in Westland politieauto’s met verschillende kleuren rondrijden? Wij vroegen ons af waarom de ene auto fel oranje strepen heeft en de andere auto strepen heeft die bijna rood zijn. Wij zochten het uit!
Voor het antwoord zijn we natuurlijk bij de politie zelf aan het juiste adres. Maar voordat we met het antwoord komen, is het eerst tijd voor een korte les ‘uiterlijk van hulpverleningsvoertuigen’. De bekende strepen op politie-, brandweer- en ambulancevoertuigen worden ‘striping openbare orde en veiligheid (OOV-striping)’ genoemd. Ze zijn aangebracht om de zichtbaarheid te bevorderen.
De huidige striping dateert uit 1993 en is toe aan vernieuwing, zodat de hulpverleningsvoertuigen nog beter zichtbaar worden. En daarom is er een nieuw ontwerp folies met strepen die licht met name ’s nachts beter reflecteren. Daardoor zijn de strepen in het donker nog beter zichtbaar. Verder is de roodoranje streep van de politie in het nieuwe ontwerp rood.
Omdat het natuurlijk een dure grap is om alle politievoertuigen in één keer een nieuw uiterlijk te geven, gebeurt dat gefaseerd. Wordt een politieauto vervangen door een nieuw model, dan worden daar de nieuwe strepen op aangebracht. Die hebben niet alleen een andere kleur, maar zijn ook twee keer zo breed en worden iets hoger op de voertuigen geplaatst. ‘Dit sluit beter aan bij het ontwerp van de moderne voertuigen, die ronder en breder van vorm zijn dan oudere modellen’, aldus de politie.
De nieuwe striping wordt sinds 16 april 2019 geleidelijk aangebracht op hulpverleningsvoertuigen. Niet alleen op politieauto’s, maar ook op voertuigen van de brandweer, de ambulance, de Koninklijke Marechaussee, Reddingsbrigade Nederland, de Veiligheidsregio’s en Defensie. Net zoals de politie, krijgen de Marechaussee en de ambulance een rode streep in plaats van een roodoranje streep. Ook is de kleur blauw van de Marechaussee in het nieuwe ontwerp aangepast.
Door die geleidelijke invoering zie je nu dus in Westland politie-auto’s met verschillende kleuren rondrijden. ‘Het verbeterde ontwerp wordt zo geleidelijk zichtbaar in het straatbeeld’, aldus de politie, die speciaal voor ons twee auto’s met de verschillende ontwerpen naast elkaar zette:


Bron: indebuurt Westland

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief