Marechaussee en douane inzetten tegen drugsdealers Zoetermeer

Gepubliceerd op: 2-10-2020

In de strijd tegen de (drugs)overlast in Zoetermeer moeten de douane en Koninklijke Marechaussee worden ingezet. Dat stelt coalitiepartij Lijst Hilbrand Nawijn (LHN), nu diverse wijken ’overspoeld worden door een golf van criminaliteit’.
Lachgas, drugsdealen, bedreigingen en vernielingen. Bewoners van Noordhove, Seghwaert, Meerzicht, Oosterheem en Buytenwegh luiden de noodklok over de veiligheid in hun wijken. In Seghwaert zouden zelfs kinderen ten prooi vallen aan groepen jongeren die hen voor een paar euro drugs verkopen en daarna de prijzen opdrijven. Recent is een minderjarige onwel geworden, vermoedelijk door drugsgebruik.
„Ons leefmilieu is ernstig aangetast door met name het dealen van drugs”, zegt ook Louibert Pattinama, voorzitter van de bewonerscommissie De Samenwerking in de wijk Meerzicht. „Het is verscheidene keren gebeurd, dat er naalden in trappenhuizen lagen en zelfs door kinderen werden gevonden. Mensen die hier al veertig jaar wonen, willen het liefst verhuizen.”
Volgens bewoonster Hennie Minneboo is het ’een komen en gaan van dealers’. „Flatbewoners durven ’s avonds niet meer naar buiten uit angst louche figuren tegen te komen”, aldus Minneboo, die de situatie ’verschrikkelijk’ noemt. Om hangjongeren zoveel mogelijk te weren, houden flatbewoners elke avond de wacht bij de ingang van hun wooncomplex. „Op de politie kunnen we helaas niet rekenen.”
De gemeente bevestigt de overlast van lachgasgebruik, alcohol en andere verdovende middelen in onder andere de omgeving van het Seghwaertse Hout. „Er wordt dagelijks gesurveilleerd door de politie en dat gebeurt samen met handhavers van de gemeente, die tegenwoordig doordeweeks tot half twaalf werken.”
„Ook bekijken we verdere maatregelen, zoals een lachgas- of alcoholverbod of een gebiedsverbod voor sommige jongeren”, aldus een woordvoerster. Voor de omgeving van de Portugaalstraat in Oosterheem is een dergelijk verbod inmiddels in voorbereiding.
Oud-minister Nawijn, fractievoorzitter van de gelijknamige partij, vindt de houding van de gemeente ’veel te slap’. „Waar moet dit heen in Zoetermeer?” Het jarenlange excuus dat de politie 22 fte’s te weinig heeft gaat niet meer op. In Zoetermeer ligt daarom een taak voor de douanebeambten, die speciaal voor de Brexit zijn aangenomen. Zij zitten nu met zevenhonderd man duimen te draaien.”
Nawijn hoopt tijdens het Veiligheidsdebat, dat volgende week op verzoek van zeven fracties wordt gehouden, steun te krijgen voor zijn plan. Ook stelt de partij voor oud-agenten in dienst nemen voor patrouilles en de preventie van woninginbraken. „Het is tijd dat iemand de regie neemt, want de nood is hoog gestegen.”


Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief