Neergeschoten man op Schiphol is man (27) uit Tanzania die al vaker amok maakte

Gepubliceerd op: 6-10-2020

De gewapende man die gisteren in de vertrekhal op Schiphol in zijn been is geschoten door leden van de Koninklijke Marechaussee, is een 27-jarige man uit Tanzania. De man vertoonde agressief gedrag en belaagde de marechaussees met een groot keukenmes.
De man is bekend bij de marechaussee. ,,Hij heeft al eerder voor overlast gezorgd. Er is verder geen enkele aanwijzing voor een terroristisch motief of iets dergelijks,” aldus woordvoerder Robert van Kapel. ,,Hij staat bij ons bekend als overlastgever.”
De man verblijft in Nederland maar heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij is al vaker gesignaleerd op Schiphol. Eén keer eerder zorgde hij dus voor problemen. Waar dat toen over ging, zegt Van Kapel niet. ,,Dat is voor nu niet relevant. Maar daar kwam toen geen wapen aan te pas. We doen wel verder onderzoek naar het incident en waarom de man voor overlast zorgde.” 
Wat de status van de Tanzaniaan is (asielzoeker, wel of geen verblijfsvergunning) is onduidelijk en wordt nog uitgezocht. De man ligt nu in het ziekenhuis en kan nog niet worden verhoord.
De tweede persoon die gisteren werd aangehouden is geen verdachte meer. Hij was even in beeld als verdachte omdat hij contact had gehad met de man uit Tanzania. ,,Maar dat gaat om een verward persoon die verder niet bij het incident betrokken was,” aldus Van Kapel.
Bij de Marechaussee kwamen gisteravond diverse meldingen van geschrokken passagiers binnen over een man in de vertrekhal die met een groot mes liep te zwaaien. De man reageerde niet op herhaaldelijke oproepen om het mes neer te leggen. 
,,Hij kwam steeds dichterbij en maakte een agressieve indruk”, aldus een woordvoerder van de Marechaussee. ,,De marechaussees voelden zich genoodzaakt om de man neer te schieten. Hij is daarna overmeesterd. Zijn wond is verzorgd en hij is afgevoerd.” In het ziekenhuis is de Tanzaniaan inmiddels geopereerd.
Volgens de Marechaussee waren enkele passagiers in vertrekhal 2 getuige van het schietincident. ,,Ze renden weg en brachten zichzelf in veiligheid. Gelukkig is er verder niemand gewond geraakt.” Volgens een aanwezige was het op het moment van het incident erg rustig op Schiphol.
,,Ik hoorde sirenes en vervolgens zag ik marechaussees door de vertrekhal rennen. Voor de rest heb ik er weinig van meegekregen.’’ De neergeschoten verdachte is met een ambulance afgevoerd. 
Later op de avond werd de tweede verdachte aangehouden die samen met de andere verdachte gezien was. Die persoon is dus weer vrij.
Schiphol heeft volgens Robert van Kapel de laatste tijd weer wat meer te kampen met overlast gevende zwervers en verwarde personen. Ruim vier jaar geleden veroorzaakte een ongewapende, maar dronken Poolse matroos een enorm terreuralarm op Schiphol door te roepen dat hij een terrorist was en een bom had. Dat leidde tot grote paniek op Schiphol. De Pool zelf zei later in de rechtbank dat hij niet ‘I'm a terrorist’ maar ‘I’m a tourist’ had geroepen. Hij kon zich niet meer herinneren waarom hij zich ‘na een paar biertjes’ zo bizar had gedragen. De rechter gaf hem destijds 400 euro boete.


Bron: BN DeStem

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief