Kamer wil opheldering van Defensie over verkoop wapens

Gepubliceerd op: 12-10-2020

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Visser (Defensie) opheldering geeft over de verkoop van handvuurwapens door Defensie. Uit onderzoek van RTL Nieuws en onderzoekscollectief SPIT blijkt dat Defensie honderden wapens verkocht aan een Nederlands bedrijf. Deze kwamen vervolgens terecht bij een wapenwinkel in Malta.
De verkoop vond afgelopen mei en juni plaats. Het ging onder andere om 800 semiautomatische wapens van het type MP5 en een partij Glock-pistolen. De MP5's werden volgens RTL Nieuws verkocht voor 168.000 euro. Het departement wil hier niets over kwijt.
De wapens werden opgekocht door een Nederlands bedrijf waar Defensie vaker zaken mee doet, een volgens Defensie "vertrouwde partner". Defensie nam eerder zelf handvuurwapens af van het bedrijf, zegt een woordvoerder tegen de NOS.
Een deel van het wapenarsenaal kwam via de Nederlandse tussenhandelaar terecht bij een Maltese wapenhandelaar, die de wapens online te koop aanbiedt. Op Facebook adverteerde de Maltese handelaar vorige week met wapens "verkocht door het Nederlandse ministerie" en "bedoeld voor de marechaussee".
Kamerleden vrezen dat de wapens in het illegale circuit terechtkomen. "Dit staat haaks op het verkoopbeleid van Defensie en haaks op Europees beleid om wapens terug te dringen", schrijft CDA-Kamerlid Chris van Dam op Twitter. SP-Kamerlid Sara Karabulut noemt de praktijk "onwenselijk".
Omdat het om "reguliere verkoop van handvuurwapens" ging, hoefde de Tweede Kamer hierover niet geïnformeerd te worden, stelt Defensie. Dat is alleen bij de verkoop van 'wapensystemen' verplicht, zoals tanks en straaljagers. De verkoop werd goedgekeurd door een speciale commissie, de Commissie Verkoop Defensie Materieel.
Het departement wijst erop dat het niet ongebruikelijk is dat wapens aan vertrouwde Nederlandse partners worden verkocht.


Bron: NOS nieuws

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief