Avondklok gaat er komen: acht vragen en antwoorden

Gepubliceerd op: 22-1-2021

Een meerderheid van de Tweede Kamer is het eens met het (demissionaire) kabinet om een avondklok in te stellen in ons land. Wat heeft dat voor gevolgen voor jou?
Hieronder acht vragen en antwoorden.
Waarom komt er een avondklok?
Het kabinet maakt zich grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus. Tien mensen die besmet zijn met die variant besmetten op dit moment dertien anderen.
Met een avondklok wil het kabinet er voor zorgen dat mensen elkaar 's avonds minder vaak opzoeken, zodat het aantal besmettingen sneller daalt. Daardoor moet voorkomen worden dat ziekenhuizen overvol raken.
De avondklok gaat iets later in dan eerder voorgesteld door het kabinet, niet om 20.30 uur maar om 21.00 uur. Vanaf welke dag de avondklok geldt, is nog niet bekend. Demissionair premier Rutte hield rekening met zaterdag of zondag.
Tot wanneer geldt de avondklok?
De avondklok geldt in elk geval tot en met 9 februari. Een week daarvoor, op 2 februari, kijkt het kabinet of het aantal besmettingen snel genoeg is gedaald.
Rutte liet tijdens het debat donderdag weten dat de avondklok de eerste maatregel is die wordt ingetrokken als dat verantwoord is. 'Garanderen kan ik dat niet. Als het reproductiegetal ontploft, moeten we daar opnieuw naar kijken.'
De Tweede Kamer moet uiteindelijk besluiten of de avondklok na 9 februari eventueel verlengd wordt.
Hoe wordt de avondklok gehandhaafd?
Politieagenten, boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) en de Koninklijke Marechaussee controleren op straat of mensen zich aan de avondklok houden. Als je tijdens de avondklok buiten bent, kunnen ze je vragen waarom je buiten bent.
Als je geen geldige reden hebt, kun je een boete krijgen van 95 euro.
Welke uitzonderingen zijn er?
Voor sommige mensen geldt een uitzondering. In dat geval moet je altijd een Eigen Verklaring hebben. Die hoef je niet zelf te schrijven, maar kun je downloaden op de website van de Rijksoverheid.
Als je voor je werk naar buiten gaat, moet je óók een werkgeversverklaring meenemen. Die krijg je van je werkgever. Beide verklaringen kun je printen of op je mobiel/tablet laten zien.
De uitzonderingen:
Voor je werk, bijvoorbeeld zorgverleners, taxichauffeurs of maaltijdbezorgers;
Het uitlaten van een hond. Let op: dit moet je in eentje doen, met twee of meer mensen krijg je een boete. Hiervoor hoef je geen eigen verklaring te hebben;
Medische hulp aan jezelf of een dier;
Hulp aan anderen, bijvoorbeeld door mantelzorgers;
Uitvaarten;
Zittingen van een rechter, officier van justitie of bezwaar-/beroepscommissie;
Een noodzakelijke reis naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland, bijvoorbeeld vanwege familieomstandigheden;
Gasten van een live avondprogramma. Zij moeten een uitnodiging van het programma laten zien;
Daklozen die geen gebruik willen maken van de opvang;
Bij rampspoed, bijvoorbeeld als er brand is thuis of als er een ongeluk is in de huiselijke sfeer.
Als je uit het buitenland komt, moet je een vervoersbewijs laten zien om te bewijzen dat je vanwege die reis buiten bent, zoals een vlieg- of treinticket.
ZZP'ers moeten naast een Eigen Verklaring een ZZP-verklaring laten zien om gedurende de avondklok buiten te zijn.
Kan ik mijn (groot)ouder of vriend nog helpen als die hulp nodig heeft 's avonds?
Ja, je mag voor mantelzorg naar buiten. Je hebt hier wel een Eigen Verklaring voor nodig. Deze kun je downloaden op de website van de Rijksoverheid.
Kan ik tijdens de uren van de avondklok nog gebruikmaken van het openbaar vervoer?
Zoals het nu lijkt, zal het openbaar vervoer blijven rijden voor noodzakelijke reizen. Je mag hier alleen gebruik van maken als je onder de uitzonderingen valt.
Mogen examens die 's avonds gepland staan nog wel doorgaan?
Ja, voor studenten geldt een uitzondering. Als je niet op tijd thuis kunt zijn van een examen of tentamen, moet je naast een Eigen Verklaring een verklaring van de onderwijsinstelling meenemen.
Daardoor kunnen scholen ook 's avonds nog examens afnemen, om de toetsen zoveel mogelijk te spreiden.
Wat gebeurt er als ik een jasje van een maaltijdbezorger of een werkgeversverklaring van iemand koop?
Een valse reden om buiten te zijn wordt zwaarder bestraft dan met een boete van 95 euro. Dit wordt valsheid in geschrifte genoemd en dat is een misdrijf. Daarvoor kunnen boetes van duizenden euro's of in het ergste geval gevangenisstraffen worden opgelegd en krijg je een strafblad.


Bron: RTV Noord

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief