Tientallen relschoppers nog vast, onder wie 14-jarige

Gepubliceerd op: 26-1-2021

Tientallen relschoppers nog vast, onder wie 14-jarige
Afgelopen weekend zijn er vanwege de invoering van de avondklok rellen geweest in onder meer Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Enschede, Eindhoven, Tilburg en Urk. De schade is in verschillende steden aanzienlijk. Tientallen relschoppers zitten op dit moment nog vast. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit: ‘Er is veel beeldmateriaal.’
Afgelopen zondag zijn ongeveer 250 mensen opgepakt, vertelt Willem Woelders van de Nationale Politie in 1 op 1 met Sven Kockelmann op NPO Radio 1. De politie laat verder weten dat van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens de hevige rellen zijn opgepakt, ongeveer de helft nog vastzit. Dat maakte de politie bekend. De jongste opgepakte verdachte is 14 jaar, de oudste 56.
Het gaat vooral om tieners en twintigers, aldus de politie. ,,Een deel van hen komt uit Eindhoven en omliggende dorpen. Maar we zien ook veel verdachten uit overige delen van Brabant en zelfs daarbuiten.”
In Amsterdam zitten op dit moment 27 mensen nog vast. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en worden verhoord, meldt de politie. Zeven verdachten zijn minderjarig. De overige arrestanten zijn in de loop van de avond en nacht vrijgelaten en moeten een boete betalen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit en zal de vele beschikbare camerabeelden nader bestuderen om te kijken of er nog meer strafbare feiten zijn gepleegd.
Ook de politie in Eindhoven verwacht meer aanhoudingen. ,,Er is veel beeldmateriaal beschikbaar. Al deze beelden worden door het onderzoeksteam bekeken om relschoppers te identificeren en op te sporen.’’
De schade die afgelopen weekend is aangericht is aanzienlijk. Zo is in Urk een coronateststraat van de GGD uitgebrand. Het herstellen van de schade die op Centraal Station in Eindhoven is aangericht kan wel twee maanden duren. Relschoppers hebben voor tonnen vernield, vertelt een woordvoerder van ProRail. ,,En dat terwijl het station recent helemaal gerenoveerd is en pas een jaar geleden werd omgedoopt tot Centraal Station. Wat hier gebeurde is voor Nederlandse begrippen ongekend. Het is diep- en dieptriest.”
Supermarktketen Jumbo is erg geschrokken van de omvangrijke schade die zondag is aangericht door relschoppers en plunderaars bij een winkel op Eindhoven Centraal. Een woordvoerder zegt dat op dit moment met man en macht wordt gewerkt om ervoor te zorgen dat de winkel snel weer wordt hersteld en ingericht.
Minister van Justitie Ferd Grapperhaus zegt dat kosten zullen worden verhaald op de plunderaars en vernielers.
Marechaussee springt ook vanavond bij
De Landelijke Bijstand Organisatie (LBO) van de marechaussee verleende afgelopen weekend bijstand aan de politie bij het handhaven van de avondklok. De burgemeesters van Amersfoort, Den Haag en Eindhoven hadden daarom gevraagd. In Limburg verleende de marechaussee zondag bijstand.
Pelotons van de Koninklijke Marechaussee staan ook vandaag klaar om ondersteuning te bieden aan de politie bij het handhaven van de avondklok, waar dat nodig is. Dat heeft de marechaussee zojuist laten weten.


Bron: AD

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief