Noodbevel in Rotterdam...

Gepubliceerd op: 26-1-2021

Noodbevel in Rotterdam: politie zet waterkanonnen in tegen jongeren die plunderend en slopend door stad trekken
Brandende auto's, jongeren die de Dirk van den Broek plunderen, agenten die bekogeld worden met stenen, rennende groepen relschoppers, achterna gezeten door agenten van de ME: Rotterdam Zuid lijkt maandagavond wel een oorlogsgebied. De politie krijgt maar geen grip op de groepjes jongeren die zich telkens terug trekken in de straten rond de Beijerlandselaan. 
Het noodbevel, dat vanaf acht uur 's avonds van kracht is, helpt niets. Relschoppers blijven komen, blijven uitdagen, blijven dingen in de fik steken en blijven gooien. Ze slopen de bushokjes op de Randweg, gooien ruiten in van woningen, de KFC moet het ontgelden. Het politiebureau op het nabijgelegen Sandelingplein wordt belaagd. Een winkel met voedingssupplementen voor sporters wordt volledig leeggeroofd. Op beelden is te zien hoe een man met twee handen vol kleding een filiaal van de Zeeman uitloopt. Een andere video laat zien hoe een groep van ongeveer tien mannen de ruiten van supermarkt Dirk van den Broek forceert, naar binnen rent en op de toonbank springt. 
Agenten, in het nauw gedreven door een groep rellers, lossen een waarschuwingsschot. Het gerucht gaat, dat de politie rubberen kogels afvuurt. Maar dat ontkent de politie zelf.  De ME en de Marechaussee voeren charges uit. ,,Er wordt geweld gebruikt”, klinkt de waarschuwing voordat het waterkanon de achtervolging inzet. 
Politie en ME krijgen hulp van de marechaussee om de orde te herstellen. 
Volgens een woordvoerder zijn er honderden mensen op de been in Rotterdam-Zuid. Eerder op de avond was er veel politie op de been in het centrum van Rotterdam. Een paar groepjes jongeren lopen daar zonder duidelijk doel rond. De politie vraagt de jongeren op straat om hun legitimatie te tonen. Een enkeling wordt gefouilleerd en jongeren die met meer dan twee personen bij elkaar bleven hangen, kregen een boete. Jongeren die wegrennen, worden direct door de politie in de kraag gevat. Drie jongens die niet naar de politie luisterden of geen identificatie konden tonen, zijn aangehouden. Het is allemaal bedoeld om de aangekondigde rellen meteen in de kiem te smoren.
‘Chaosss. Rotterdam gaat plat!’, ‘Bedek je gezicht voor de overheid. Alles moet kapot!’, ‘Laat heel Nederland zien hoe Rotterdam het doet!’. Het is een greep uit de teksten die geschreven staan op flyers die rondwaren op sociale media. In verschillende berichten worden mensen opgetrommeld om aan het eind van de middag in het centrum en ‘s avonds in Rotterdam-Zuid bijeen te komen. Burgemeester Aboutaleb spreekt bij Eva Jinek op RTL4 over zo'n 300 man op straat, waarvan 50 tot 80 plunderaars en de rest 'kijkers’. 
De Mobiele Eenheid ondersteunt op dit moment de brandweer bij bluswerkzaamheden op straat. ,,Dat is niet bij elke melding het geval. De ME gaat alleen mee als er sprake is van een mogelijk gevaarlijke situatie”, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Brandweerlieden kregen maandagavond onder meer politieondersteuning in de Klosstraat, een kilometer verwijderd van de Beijerlandselaan. Daar stond een auto in de brand.
Volgens de politie keert de rust langzaam terug, maar is de sfeer nog altijd grimmig. Bij de rellen is één politieagent gewond geraakt. Hij liep verwondingen op aan zijn been en moest naar het ziekenhuis voor een behandeling. Het is onduidelijk hoe de man precies gewond raakte, meldt een woordvoerder van de politie.


Bron: AD

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief