Anderhalf jaar celstraf voor mensensmokkelaar

Gepubliceerd op: 18-2-2021

Een 34-jarige man uit Roemenië moet bijna anderhalf jaar de cel in, omdat hij zes Irakezen de grens over probeerde te smokkelen.
De man had de zes vluchtelingen op 29 februari vorig jaar uit Amsterdam opgehaald en bracht hen met zijn busje naar Hoek van Holland. De bedoeling was dat de groep met de boot de oversteek zou maken naar Engeland. Onderweg naar de boot is de chauffeur nog gestopt op een parkeerplaats. Daar konden de Irakezen uit de cabine stappen om zich te verstoppen in een verborgen ruimte. Desondanks werd de groep  bij de grenscontrole gesnapt door de Koninklijke Marechaussee.
De rechtbank acht het bewezen dat de Roemeen verantwoordelijk was voor de mensensmokkel en dat hij uit winstbejag handelde. Daarom krijgt hij een celstraf van twee jaar opgelegd, waarvan acht maanden voorwaardelijk.
Een bijrijder, een 23-jarige Roemeen, is vrijgesproken. Hij liet weten dat hij het zestal heeft zien instappen in Amsterdam en uitstappen op de parkeerplaats. Dat ze opnieuw waren ingestapt, had hij niet gemerkt  De zes waren de tweede keer achterin de bus ingestapt en verstopten zich in de ruimte onder het bed in de cabine.
De bijrijder zou de chauffeur nog hebben  gevraagd waar de Irakezen naartoe gingen toen zij uitstapten. Hij kreeg als antwoord dat zij met een andere auto verder zouden reizen. De rechtbank gaat mee in dit verhaal.

 

Bron: WOS.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief