Veteranenvereniging en ziekenhuis nemen afstand van Museumpleinprotest

Gepubliceerd op: 20-3-2021

Het Veteranen Platform, een organisatie die de belangen van veteranen behartigt, heeft zich gedistantieerd van de demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein van vandaag. Bij het protest stonden saluerende demonstranten met baretten, die zeiden veteranen te zijn. In een besloten Facebookgroep was volgens het Veteranen Platform opgeroepen om een buffer te vormen tussen de demonstranten en de politie.
Of het ook echt om veteranen ging is onduidelijk. Desondanks verwerpt het Veteranen Platform de actie: "Door dit te doen als (vermeende) veteraan wordt er gesuggereerd dat zij dit doen namens alle veteranen. Het Veteranen Platform distantieert zich volledig van deze actie en staat schouder aan schouder met de politie tegen elke vorm van onwettelijke actie."
Achter de demonstranten met baret stond ook een groep gekleed in witte jassen. Beweerd werd dat het om zorgpersoneel ging. Voorafgaand aan de demonstratie ging op social media een oproep rond aan zorgpersoneel om zondag te komen demonstreren. Daarbij werd een foto gebruikt uit 2019 van medewerkers van het Amstelveense Ziekenhuis Amstelland. Het ziekenhuis laat in een verklaring weten dat het gebruik van de foto onrechtmatig is: "We willen jullie laten weten dat Ziekenhuis Amstelland op geen enkele manier betrokken is bij de organisatie van de demonstratie. We vinden het erg vervelend voor betrokken collega's die op de foto staan."
Betogers Amsterdam door politie met bussen verplaatst
Betogers die in het centrum van Amsterdam bijeen waren gekomen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen, worden door de politie met bussen weggevoerd. Het gaat om ongeveer duizend demonstranten die op de Leidsekade zijn ingesloten door de mobiele eenheid. De groep wordt met stadsbussen verplaatst. Op de Leidsekade geldt een noodbevel, net als op het nabijgelegen Museumplein.
Aan het eind van de ochtend verzamelden zich daar volgens de gemeente zo'n 500 mensen voor de onaangekondigde demonstratie. Ook daar werd geen mondkapje gedragen en geen afstand gehouden. De groep verplaatste zich nadat de politie aankondigde dat aanwezigen aangehouden zouden worden. Het is onduidelijk of er mensen zijn opgepakt.


Bron: NOS

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief