Man (47) opgepakt in woning Alphen aan den Rijn na valse bommelding bij Binnenhof

Gepubliceerd op: 26-3-2021

De politie heeft vanavond een 47-jarige man uit Alphen aan den Rijn aangehouden voor de valse bommelding bij het Binnenhof die eerder vandaag werd gedaan. Het Binnenhof en omgeving was daardoor een uur lang ontruimd. 
Rond 17.00 uur vanmiddag ontruimden politie en marechaussee het Binnenhof, het Plein voor het Tweede Kamergebouw en de straten rond het Binnenhof. Dit gebeurde nadat er telefonisch een bommelding was gedaan. 
Verslaggevers die bij de Stadhouderskamer stonden te wachten op Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66), de nieuwe verkenners voor de kabinetsformatie, werden van het Binnenhof gestuurd. Verder werden mensen tegengehouden bij rode politielinten en klanten uit winkels aan de Lange Poten gestuurd. Die zaken moesten tijdelijk dicht. 
De Haagse burgemeester Jan van Zanen, die tijdens de ontruiming in een raadsvergadering zat, liet weten dat er ‘iets was op het Binnenhof, maar dat het gelukkig onder controle is’. 
Het Team Explosieven en Veiligheid van de politie deed onderzoek. Uiteindelijk werd er niets gevonden. Een uur na de bommelding werd het afgezette gebied weer vrijgegeven. 
Ondertussen zocht de recherche naar degene die de bommelding deed. Dat leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de 47-jarige man in een woning in Alphen aan den Rijn. Hij zit vast op het politiebureau. 
Het is te prematuur om daar nu al iets over te zeggen
Over het motief van de Alphenaar doet de politie geen mededelingen, zegt een woordvoerder. ,,Het is te prematuur om daar nu al iets over te zeggen.’' Ook op de vraag of de man al dan niet namens een organisatie of groepering handelde, geeft hij geen antwoord.
Wel zegt de politie dat de man vooralsnog de enige verdachte is. ,,Op dit moment zijn geen andere verdachten in beeld’', zegt de woordvoerder.
Wat voor straf krijgt iemand eigenlijk opgelegd voor een valse bommelding? Dat kan nogal verschillen. Mocht de verdachte uit Alphen aan den Rijn schuldig bevonden worden, is er een gerede kans dat hij een al dan niet voorwaardelijke celstraf opgelegd krijgt. Bij eerdere rechtszaken was dat vaak het geval.
Zo werd een 26-jarige Poolse man tot een half jaar cel veroordeeld wegens een bommelding op Schiphol. Hij wilde zijn uitzetting voorkomen. Een 48-jarige Eindhovenaar verstoorde in 2019 met een valse melding een Black Fashion Week in Rotterdam. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

 

Bron: AD

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief