ME op de been vanwege zeer grote groep demonstranten in Baarn

Gepubliceerd op: 10-4-2021

ME op de been vanwege zeer grote groep demonstranten in Baarn
In Baarn zijn zeker duizend demonstranten op de been voor 'een mars van menselijke verbinding' van Police For Freedom Nederland. De rechter verbood de optocht voor het behoud van grondrechten in coronatijd gisteren in Hilversum. Ook in Apeldoorn was Police For Freedom niet welkom.
De demonstranten, die geen afstand houden en geen mondkapjes dragen, hebben daarop besloten hun mars in Baarn te beginnen. Via Facebook en Twitter zijn diverse oproepen gedaan en instructies doorgegeven. De demonstranten verzamelden zich vanmorgen bij Kasteel Groeneveld, dat vandaag de deuren heeft geopend voor een corona-experiment.
De groep splitste daarna voor de protestmars. Een deel werd door de politie tegengehouden op de hoek Van Heemstralaan-Ferdinand Huycklaan en daarna begeleid richting het centrum. Een andere groep loopt nu midden op de Amsterdamsestraatweg, waardoor geen autoverkeer mogelijk is. Er is een livestream van het protest.
"Er zijn heel veel mensen op de been, maar het protest verloopt vooralsnog rustig", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Samen met de politie houden we de situatie in de gaten. Het is op dit moment niet duidelijk wat het plan is van de actievoerders, want we hebben nog geen contact met iemand van de organisatie."
Marlo Reeders van de Nationale Monumentenorganisatie zegt tegen de NOS dat ze het "enorm jammer" vindt dat de actie bij Kasteel Groeneveld begon. "We hadden ons verheugd op de tijdelijke openstelling en van alles georganiseerd inclusief een strijkkwartet dat zou optreden", zegt ze. "Toen ik hier aankwam, ben ik met een aantal van de demonstranten in gesprek gegaan. Het eerste wat ik hoorde was: moet je geen mondkapje op? Nee, zei ik, ik ben getest, omdat ik een monument bezoek."
"Verder kreeg ik dezelfde argumenten te horen die ze ook in e-mails aan ons al hadden verwoord de afgelopen dagen: onze grondrechten zijn in het gedrang, covid bestaat niet. Eigenlijk precies wat alle 25 monumenten die vandaag meedoen aan de testpilot in honderden mails te horen kregen. Onze mailbox is echt ontploft", zegt Reeders. "Dat voelt licht bedreigend."
Police For Freedom Nederland strijdt met de optocht voor het behoud van grondrechten, zoals vrijheid van meningsuiting en medische vrijheid. Het gaat volgens de organisatie om een mars van 'beroepsgroepen die van nature een rol hebben in het bewaken van ieders grondrechten'.
Politiemedewerkers, militairen, marechaussees, artsen, verpleegkundigen en docenten lopen mee, stelt Police for Freedom. "We hechten een groot belang aan het behoud van onze grondrechten zoals vrijheid van meningsuiting, medische vrijheid, recht op onderwijs en het recht om in gelijke gevallen op gelijke wijze te worden behandeld."
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion protesteren vanmiddag op het Domplein in Utrecht. In Amersfoort was gisteravond een Fakkeloptocht tegen de lockdown.


Bron: RTV Utrecht

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief