Koninklijke Marechaussee ook mede belast met het beveiligen van corona vaccin transporten

Gepubliceerd op: 12-4-2021

Aankomst vierde vaccin bij Movianto in Oss: 'Historisch moment, maar het is niet heel veel’
Bij Movianto in Oss kwam maandagmorgen het vierde vaccin tegen corona binnen. Een pallet met acht dozen Janssen-vaccins en vier doosjes met wikkels werd afgeleverd. ,,Een historisch moment, dat wel. Maar je ziet wel weer dat het niet veel is”, zei manager Michiel Heller van Movianto. Hij gebruikte de gelegenheid om duidelijk te maken dat alle vaccins zo snel mogelijk weer worden verder verspreid.
Voorafgegaan door een motorrijder van de marechaussee kwamen twee vrachtauto's met het Janssen-Vaccin uit het Belgische Beerse maandagmorgen aan bij Movianto in Oss. Toen de laadklep van de eerste te lossen vrachtwagen neerdaalde, bleek maar weer hoe weinig vaccins er beschikbaar zijn. 
Hier in Oss liggen vanaf tweede kerstdag de tienduizenden Nederlandse vaccins: ‘Dit is van landsbelang’
In de laadruimte stond een pallet met acht dozen van het vaccin dat de komende weken in zo'n 80.000 armen gaat verdwijnen. Na controle van de lading werd deze met een heftruck in een vrieshal van min twintig graden gestald. In de loop van deze week moet er met name ziekenhuispersoneel mee geprikt worden dat in direct contact staat met patiënten.   
Marechaussee 24 uur per dag paraat
Movianto is de laatste maanden veel in het nieuws als dé locatie waar de coronavaccins worden opgeslagen en van waaruit de flacons verspreid worden naar priklocaties, huisartsen, zorginstellingen en huisartsenposten. Het Osse bedrijf is in opdracht van het RIVM verantwoordelijk voor de opslag, het overpakken en de verspreiding van de coronavaccins. In Oss liggen de vaccins van Pfizer, Moderna, AstraZeneca en sinds maandagmorgen dus ook van Janssen opgeslagen. Reden waarom de marechaussee en een beveiligingsbedrijf 24 uur per dag paraat zijn. 
Michiel Heller, manager bij Movianto in Oss, is blij met de komst van Janssen, het vierde vaccin op rij. ,,Het is toch weer een historisch moment. We zijn hier weliswaar volop gewend en bezig met het verwerken van levensreddende medicijnen, maar dit is ook voor ons weer een mooi stapje in het aanvalsplan om corona te bestrijden. Al zijn het weer niet zo heel veel vaccins.” Hij toont zich blij met het papier met de bemoedigende woorden van de afzender, de medewerkers van Janssen in het Belgische Beerse. 
Bij ons komt het binnen, wij voeren controle uit en dan worden ze uitgereden. Er blijft hier niks liggen
Hij is blij dat zijn werkgever zo in de aandacht staat, maar Heller is minder te spreken over de huidige beeldvorming over het bedrijf. Alom gonst de kritiek dat het Nederlandse vaccinatiebeleid allesbehalve efficiënt verloopt.  En terwijl velen in het land hunkeren naar het vaccin, zouden de voorraden nutteloos liggen te wachten in de opslag bij Movianto. Dat steekt Heller. Hij stelt dat Movianto er geen enkele rol in speelt. ,,Wij zijn geheel afhankelijk van de leveranties. Als die er niet zijn, of slechts in kleine hoeveelheden, kunnen wij ook niet distribueren.” 
In media en in talkshows op tv wordt regelmatig gesuggereerd dat er bij Movianto vaccins in overvloed aanwezig zijn. Heller: ,,Maar dat is niet het reële beeld. Wat er bij ons in komt - en dat zijn honderdduizenden vaccins per week - is er altijd binnen een paar dagen weer uit. Bij ons komt het binnen, wij voeren controle uit en dan worden ze uitgereden. Er blijft hier niks liggen.” 
De vaccins in de opslaghallen van het Osse bedrijf liggen dan ook bepaald niet metershoog opgestapeld. Omdat de flacons met het vaccin klein zijn, gaat het weliswaar om een aardige voorraad, stelt ook Heller.  Maar die had van hem veel en veel groter mogen én kunnen zijn. 
Hij wijst op een rij van 24 diepvrieskasten waarin het Pfizer-vaccin onder -70 graden opgeslagen wordt. ,,Van die 24 zijn er maar drie in gebruik.” En ook de opslag van de andere vaccins is veel beperkter, dan de buitenwacht suggereert, aldus Heller. De voorraad Moderna is opgeslagen in een rek in een koelkast van -20 graden en bestaat uit niet veel meer dan een paar dozen. En ook van AstraZeneca ligt er in Oss maar een paar dozen. 
Heller: ,,We zien wel eens beelden op sociale media voorbij komen van onze magazijnen. Die staan inderdaad goed vol met materiaal en medische hulpmiddelen voor onze zestig grote klanten. Maar als het puur om vaccins gaat, vormt dat maar een paar procent van ons totale bedrijf.” 

 

 

Bron: Brabants Dagblad

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief