De KMar heeft het afgelopen jaar bijna veertig procent meer mensensmokkelaars opgepakt.

Gepubliceerd op: 3-5-2021

De Koninklijke Marechaussee heeft het afgelopen jaar bijna veertig procent meer mensensmokkelaars opgepakt. Werden in 2019 nog 89 gevallen van contrabande met personen ontdekt, een jaar later steeg dat naar 123 voorvallen.
Dat blijkt uit cijfers die de marechaussee met De Telegraaf deelt.
„De meeste criminelen worden opgepakt in de omgeving van Ter Apel, waar vreemdelingen tot zelfs voor de deur van het asielzoekerscentrum worden afgezet. In 2020 werd ruim een derde (45) van alle mensensmokkelaars door de grenspolitie in het hoge noorden aangehouden”, zegt woordvoerder Robert van Kapel.
Voor 500 euro worden taxibedrijven als koerier ingehuurd om illegalen hier af te zetten. Die hebben er dan vaak al een hele reis opzitten, en zijn heel Europa al doorgereden om in ons land te worden afgeleverd voor een asielaanvraag”, weet eerste luitenant Bert van de Marechaussee.
„Dat soort pakketreizen is in Syrië bij wijze van spreken op de hoek van de straat te koop, waarbij de prijs kan oplopen tot wel 20.000 euro per persoon.”
De afgelopen maanden was het helemaal druk in de omgeving van het aanmeldcentrum in Ter Apel en worden er regelmatig wekelijks twee tot drie mensensmokkelaars opgepakt door de surveillances van de grenspolitie.
Experts van de Koninklijke Marechaussee worden regelmatig geconfronteerd met valse of vervalste documenten van asielzoekers.
Weggestopt tegen de Duitse grens ligt het asielzoekerscentrum Ter Apel. Een onooglijke plek, op een kale vlakte waar normaal gesproken bijna niemand voorbij komt, maar waar mensensmokkelaars regelmatig opduiken om hun ’handelswaar’ voor de deur af te leveren.
De handel in mensen kan flink wat geld opleveren, zo blijkt. „Het is een lucratieve handel, waar criminelen zich volledig op hebben gestort. Je kunt bij wijze van spreken een hele pakketreis in Syrië kopen, waarbij je heel Europa doorrijdt om in Nederland te worden afgeleverd voor een asielaanvraag. Kosten tot wel 20.000 euro”, zegt eerste luitenant Bert van de Koninklijke Marechaussee.
De man geeft leiding aan een speciaal team van de marechaussee, dat in de grensregio in de omgeving van Ter Apel en de oostelijke grens patrouilleert. Samen met Duitse collega’s speuren de marechaussees naar criminaliteit in de grensstreek. Mensensmokkel heeft hun bijzondere aandacht.
„Steeds vaker lopen we tegen smokkel aan in de buurt van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Voor veel vreemdelingen is daar namelijk het startpunt van de asielaanvraag”, merkt Bert op terwijl hij in een onopvallende wagen het grensverkeer nauwlettend in de gaten houdt. „Alleen al in deze omgeving pakken we soms twee tot drie mensensmokkelaars in één week op. Dit jaar gaat het al om dertig personen.”
„De aanpak van mensensmokkel heeft voor ons belangrijke prioriteit, om de organisaties te bestrijden die grof geld aan de overtochten verdienen”, zegt Bert. „Ze smokkelen wanhopige mensen als gevoelloze handelswaar. Vaak gebeurt dat onder mensonterende omstandigheden. Duizenden kilometers lang verslepen ze mensen, om ze vervolgens hier in Ter Apel te dumpen.”
Begin dit jaar hielden de grenswachten twee smokkelaars aan in de buurt van het azc. De mannen vervoerden twee vreemdelingen. Een van de migranten moest naar het ziekenhuis worden overgebracht met bevriezingsverschijnselen. Ze was op haar slippers winters Nederland binnen gereisd.
Het gaat volgens marechaussee-teamleider Niels van het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID) om mensen die in hun thuisland letterlijk huis en haard hebben verkocht om een beter leven op te bouwen in het Westen, maar vaak geen benul hebben wat hun te wachten staat als ze aan hun ’vlucht’ beginnen.
Hoewel dat wel iets is veranderd sinds de opkomst van sociale media. Via allerlei digitale kanalen kan gevolgd worden of vluchtpogingen slagen en bij wie je het beste een ’trip kunt boeken’. „En hoe klein Ter Apel ook is, wees ervan overtuigd dat vele inwoners uit Syrië, Irak en Marokko weten waar het ligt en het een ultiem reisdoel is voor velen.”
De Koninklijke Marechaussee treft regelmatig in de buurt van het aanmeldcentrum Ter Apel mensensmokkelaars aan. Sommige vreemdelingen betalen tot wel 20.000 euro voor de reis.
„Natuurlijk komen in dit asielzoekerscentrum mensen via de normale weg binnen. Maar er wordt daarnaast een aanzienlijk aantal mensen via populaire ’Balkan-smokkelroutes’ hiernaartoe gebracht”, weet Niels. „Zij denken in het paradijs terecht te komen, maar staan ineens in een Gronings polderlandschap wat hun is voorgespiegeld als het beloofde land...”
Om mensensmokkelaars op te sporen, houdt de marechaussee steekproefsgewijs de wegen in het gebied in de gaten. Bert: „Je let op kentekens van auto’s en de samenstelling van de passagiers. Wat doet een Duitse auto uit München hier bijvoorbeeld met vier mannen er in? Of een huurauto met drie meisjes van een jaar of twintig? Dat zijn voor ons indicatoren om ze aan de kant te zetten voor een controle. Hebben ze de juiste reisdocumenten en wat is de reden van hun bezoek? Aan je water voel je vaak al of het verhaal klopt, maar je moet het wel kunnen bewijzen wil je een smokkelaar kunnen oppakken.”
Soms is die smokkelaar namelijk helemaal niet aanwezig bij het transport. „Zo werden we vorig jaar aan de Duitse zijde van de grens aangeschoten door een trucker uit Rusland die vreemde geluiden achter in zijn wagen hoorde”, vertelt Bert. „Nadat we de trailer bestudeerden, troffen we achterin de truck een wel heel vrolijke groep van vijftien mannen aan. Om de lange tocht dragelijker te maken, waren die begonnen met het nuttigen van de sterke drank die getransporteerd werd...”
„Het meest is mij nog bijgebleven dat we een bus met 65 Moldaviërs vlakbij Ter Apel aantroffen die op weg was naar het azc. Die waren heel Europa doorgestoken om zich hier te melden. Hadden ze fiks voor moeten betalen. De Moldavische chauffeur en bijrijder werden aangehouden voor mensensmokkel. De inzittenden waren namelijk als ’toerist’ naar Nederland gekomen, maar hadden als doel asiel in Nederland aan te vragen. Dat hebben ze ook allemaal gedaan”, stelt Bert die zegt dat nationaliteiten vooral elkaar smokkelen.
„En het is net als in ons land met drugs: als je wilt heb je het zo te pakken. Loop rond CS in Amsterdam en je hebt het, zo zijn er in landen als Syrië, Marokko, Albanië enzovoort ook van die plekken...”
„Van de mensensmokkelaars die we oppakken moeten we ons overigens wel realiseren dat het veelal de loopjongens zijn. De grote jongens blijven buiten schot, maar we hopen wel zo de routes in kaart te brengen en uiteindelijk de netwerken bloot te kunnen leggen. Nu pakken we regelmatig ’taxichauffeurs’ uit Duitsland die voor 500 euro de grens met één of meerdere asielzoekers oversteken. Die dragen we dan over aan het Openbaar Ministerie en die kunnen maximaal vier jaar celstraf krijgen.”
Vreemdelingen worden tot zelfs voor de deur van het asielzoekerscentrum in Ter Apel afgezet”, zegt woordvoerder Robert van Kapel.
Het afgelopen jaar zijn er 173 valse of vervalste documenten onderschept in Ter Apel die door asielzoekers werden aangeboden tijdens een asielaanvraag in Nederland. Syriërs en Turken komen het vaakst met ongeldige documenten aanzetten.
Dat blijkt uit cijfers die De Telegraaf heeft opgevraagd bij de Koninklijke Marechaussee. In de meeste gevallen ging het om documenten die vervalst zijn, bijvoorbeeld door inreisstempels of de geboortedatum aan te passen.
Volgens teamleider Niels van het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten kan dat om verschillende redenen gebeuren. Samen met een speciaal team speurt de marechaussee naar ongeldige documenten in Ter Apel.
„Je moet dan bijvoorbeeld denken aan personen die zich jonger voor doen dan ze in werkelijkheid zijn. Of mensen die net willen doen of ze de Europese Unie uit zijn geweest in de hoop een nieuwe aanvraag in te kunnen dienen.”
Sommige vreemdelingen uit landen die weinig kans op asiel geven, gebruiken de documenten ook met als doel meer kans te maken op verblijfspapieren. „Fraude kan tevens het gevolg zijn van de omstandigheid dat asielaanvragers niet willen dat hun werkelijke identiteit wordt achterhaald. De redenen hiervoor kunnen heel divers zijn”, meent Niels.
Uit cijfers van de marechaussee blijkt dat Syriërs het vaakst worden betrapt op fraude. Dat gebeurde afgelopen jaar 83 keer. Ook Turken (17), Irakezen (16), Jemenieten (13) en Afghanen en Iraniërs (8) kwamen vaak voor.
Paspoorten zijn het populairst om identiteits- en documentfraude te plegen. Ook worden met enige regelmaat identiteitskaarten of rijbewijzen aangeboden. Overigens heeft het tonen van valse of vervalste documenten niet altijd gevolgen voor de asielprocedure.

Vandaag in de Telegraaf (voorpagina) aandacht voor de bestrijding van id fraude en mensensmokkel in het Noorden van NL. Ook WNL en radio 538 zullen hier vanochtend aandacht aan besteden.

Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief