Witte Anjerperkje voor Oegstgeester veteranen

Gepubliceerd op: 4-7-2021

Witte Anjerperkje voor Oegstgeester veteranen

“Zodat veteranen zich het hele jaar door gewaardeerd voelen.”
Het Nationaal Comité Veteranendag nam in 2019 het initiatief om Nederlandse gemeenten op te roepen hun veteranen te eren en waarderen met een Witte Anjerperkje. Burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest ging direct akkoord op het moment dat adjudant bd Toon Hermans van het Veteranencomité Oegstgeest aanklopte met het verzoek om een Witte Anjerperkje aan te leggen. Op vrijdag 25 juni, een dag voor de Nederlandse Veteranendag, werd er in de voortuin van het raadshuis een prachtig Witte Anjerperkje met bijbehorend bord onthuld.
De Witte Anjer staat symbool voor de erkenning en waardering van veteranen. In het perkje bij het gemeentehuis staan witte potanjers in de vorm van een hart. Oegstgeester veteranen zelf hebben de planten aangekocht, en zullen het perk ook zelf onderhouden. Gelukkig kan Oegstgeest bogen op een betrokken groep veteranen die ook de oorlogsgraven bij het Groene Kerkje onderhoudt en zeer betrokken is bij de lichtjes op kerstavond en de gezamenlijke herdenking op 4 mei. KMar veteraan Toon Hermans: “Het was nog niet eens eenvoudig om witte potanjers te vinden in onze regio. Uiteindelijk is dat wel gelukt. Fijn dat we hier bij het raadhuis een mooi plekje in de zon toegewezen hebben gekregen!” In Oegstgeest wonen ongeveer negentig veteranen. Normaal gesproken zou er een bijeenkomst in het gemeentehuis voor hen zijn, met als afsluiting een ‘blauwe hap’. Vanwege de coronapandemie is deze middag verschoven naar 17 september.
Burgemeester Emile Jaensch is blij met het perkje. “Soms duurt het jaren voordat een idee gerealiseerd is, maar dit niet. Het was snel geregeld, en op een prominente plek. Mooi dat iedereen die hier langsloopt kan stilstaan bij onze veteranen. Zo kunnen zij het hele jaar door waardering krijgen, en niet slechts op veteranendag.” De burgemeester hoopt dat ook veteranen die het niet zo goed getroffen hebben bereikt worden, en zich gewaardeerd en welkom voelen. “We hopen hen in september te ontmoeten.” Samen met Hermans onthulde de burgemeester het bord bij het perkje, dat eerst met de veteranenvlag bedekt was. Per 1 juli start het Veteranencomité Oegstgeest ook met een maandelijks Veteranencafé en gaan ze, met ingang van het nieuwe schooljaar, starten met het project “Veteraan voor de Klas”.

 
 
Bron: Toon Hermans Veteranencomité Oegstgeest

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief