Marechaussee druk met Almeerse paspoorten

Gepubliceerd op: 15-7-2021

Omdat Almere kampt met drukte en ict-problemen, verwijst de gemeente inwoners die dringend een nieuw paspoort moeten hebben door naar de Koninklijke Marechaussee. Maar dat vindt de marechaussee, die overspoeld wordt met aanvragen, niet zo fijn.
230 nooddocumenten
Het is niet mogelijk om deze maand bij Almere een paspoort of ID-kaart aan te vragen ‘vanwege zomerdrukte en systeemstoring’, schreef de gemeente vorige week. De gemeente verwees mensen door naar de marechaussee. Die moest in een week tijd alleen op de balie bij Schiphol al 230 nooddocumenten uitgeven waar dat voor de coronacrisis een á twee per week waren.
Niet iedereen helpen
‘In geval van nood kun je naar de marechaussee, maar zo werkt dat niet’, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. ‘Wij kunnen nooddocumenten verstrekken, maar het is geen vervanging van een paspoort.’ De marechaussee kan ook niet iedereen helpen. Om het nooddocument af te geven moet de identiteit worden vastgesteld en een rijbewijs kan dan uitkomst bieden, maar kinderen hebben die niet.
Zeer uitzonderlijke gevallen
De gemeente verwijst naar de procedure voor een noodpaspoort. ‘Nood is nood’, zegt een woordvoerder van de gemeente. ‘We kunnen die procedure niet veranderen, dat is de landelijke richtlijn.’ In de procedure staat dat wie niet in het bezit is van een geldig reisdocument ‘in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden’ voor een noodpaspoort terechtkan bij de Koninklijke Marechaussee.
Piekdrukte
Behalve de zomerdrukte zorgen een wereldwijd beveiligingsrisico bij Microsoft en overbelaste systemen door het vele thuiswerken ervoor dat in juli geen afspraken meer bij Almere kunnen worden gemaakt. ‘Het komt allemaal bij elkaar’, zegt de woordvoerder, ‘maar het belangrijkste is dat veel meer mensen een aanvraag doen om hun reisdocument te verlengen. Er is echt een piek.’


Bron: Binnenlands bestuur

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief