Week van de Koloniale Geschiedenis in Bronbeek

Gepubliceerd op: 22-7-2021

Museum Bronbeek organiseert van 16 t/m 24 oktober 2021 activiteiten rond het thema  ‘Aan het werk’ in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Focus Filmtheater, Stichting TRISKontakten en het Indo Filmcafé/Lux Nijmegen
Museum Bronbeek grijpt dit jaar het thema ‘Aan het werk’ aan om met een interessant en afwisselend programma in de Week van de Koloniale Geschiedenis dieper in te gaan op allerlei vormen werk in de voormalige koloniën in de Oost en de West.
We starten de week op de Dag van de Arnhemse Geschiedenis. Die dag zal Barbara Esseboom van Erfgoed Gelderland ingaan op een wonderlijke koloniale tentoonstelling die in 1928 in Zypendaal werd gehouden. Daar werden werk en zelfs koloniale inwoners uit Oost en West getoond. En die sliepen op Bronbeek.
‘De Tranen van Ang’ is een Westfriese volksopera over helden die schurken blijken, familietradities en wederzijds onbegrip. Een muzikaal volksverhaal over de gebroeders Coen, verre nazaten van…. Het omstreden werk van hun verre voorvader als gouverneur in Azië blijft de gemoederen bezig houden.
In samenwerking met Focus Filmtheater presenteren we de theatervoorstelling ‘Oost-Indisch Doof’ van Hanneke Coolen-Colsters vertelt over Hanneke’s grootvader Piet Colsters, die als dienstplichtig militair eind jaren 1940 naar Indonesië moest. De voorstelling kwam tot stand in samenwerking met het Zuidelijk Toneel en audiocollectief Schik.
Met Studio Louter en OPERA Amsterdam werkt Museum Bronbeek momenteel aan een nieuwe vaste tentoonstelling. In deze Week geven we samen alvast een sneak preview van de nieuwe tentoonstelling. Verder laten we zien met welke dilemma’s en uitdagingen je te maken krijgt bij het ontwerpen van een tentoonstelling over kolonialisme.
In samenwerking met met IndoFILMcafé/Lux Nijmegen organiseren we een muzikale voorstelling met Marion Bloem: ‘Rugzak van je ouders, Indische bagage.’ Marion Bloem vertelt over het (post)kolonialisme, trapjes denken en identiteit. De muzikale ondersteuning is van Indische muzikanten.
Stichting TRIS Kontakten presenteert op de speciale ‘Trisdag’ de geschiedenis van de Nederlandse Troepenmacht in Suriname (TRIS). Tot de onafhankelijkheid van Suriname vormden Nederlandse dienstplichtigen samen met Surinamers de troepenmacht in de toenmalige kolonie. Over hun werk in Suriname vertellen diverse veteranen. Oud-TRIS’er Tjipke de Vries gaat in op de geschiedenis van de TRIS.
De activiteiten vinden plaats in de Congrescentrum Kumpulan op het landgoed Bronbeek te Arnhem, in Focus Filmtheater in Arnhem, Erfgoedcentrum Rozet te Arnhem en in Filmtheater Lux te Nijmegen. Op www.bronbeek.nl is vanaf 15 september 2021 de uitgebreide programmabeschrijving van de Week van de koloniale geschiedenis ook als PDF te downloaden.

 

Bron: Persbericht museum Bronbeek

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief